Breaking news

Tipuri de rinoplastie. Diferențe și indicații pentru fiecare

Rinoplastia reprezintă procedura estetică de remodelare a nasului. Aceasta se adresează persoanelor care sunt nemulțumite de forma sau mărimea nasului. Intervenția mai este cunoscută sub denumirea de rinocorecție sau rinosculptură. 

Pe lângă scopul cosmetic, procedura poate fi utilizată și pentru rezolvarea unor probleme nazale, cum ar fi deviația de sept.

Descoperă care sunt tipurile de rinoplastie și ce indicații au. 

Rinoplastie închisă 

Rinoplastia închisă sau endonazală presupune realizarea inciziilor în interiorul foselor nazale, astfel încât nu rămân cicatrici vizibile. Pielea este separată de cartilaj, iar apoi medicul remodelează cartilajul și osul. Nasul nu este deschis chirurgical, structura sa nefiind expusă, cum se întâmplă în cazul rinoplastiei deschise. Totuși, necesită mai multă precizie (1).  

Procedura închisă este mai rapidă decât cea deschisă. De asemenea, pentru că țesuturile nu sunt traumatizate sever, recuperarea este mai rapidă, iar umflăturile și echimozele sunt mai ușoare (1). 

Rinoplastia închisă se realizează, însă, doar pentru corecții minore ale nasului, cum ar fi:

 • Îngustarea podului nazal (osul de la baza nasului);
 • Îngustarea vârfului nasului,
 • Corectarea lungimii;
 • Îndreptarea cocoașei nazale (1).

Rinoplastie deschisă

Rinoplastia deschisă este mai complexă decât cea închisă. Aceasta presupune realizarea unei incizii sub nas, ridicarea pielii de pe nas și expunerea structurii nazale. Acest lucru oferă chirurgului o libertate mai mare pentru remodelarea nasului. Oasele nazale și cartilajul pot fi tăiate și sculptate. Uneori, poate fi necesară adiție de os (2, 3). 

Spre deosebire de procedura închisă, aceasta este mai invazivă și produce traume mai mari asupra țesuturilor. Astfel, se asociază cu echimoze și umflături în jurul ochilor. De aceea, recuperarea este mai dificilă și mai lungă.

Acest tip de rinoplastie poate corecta orice defect estetic al nasului. De asemenea, poate fi combinată cu septoplastia, procedură care tratează deviația de sept (afecțiune structurală care produce probleme de respirație) (3).

Rinoplastia deschisă poate fi. 

 • Tradițională – utilizează dalta și ciocanul pentru a sculpta nasul. 
 • Ultrasonică (piezochirurgie) – presupune folosirea unui dispozitiv cu unde sonore și vibrații de mare viteză. Acesta sculptează structurile nasului cu mare precizie, fără a produce fracturi și fără a leza țesuturile din jur. Astfel, recuperarea este mai ușoară, sângerările, durerile și vânătăile fiind minime. Rinoplastia ultrasonică se asociază, de asemenea, cu o rată mai mică de rinoplastii secundare (4).

Rinoplastie secundară

Având în vedere complexitatea unei rinoplastii, poate fi uneori necesară o a doua intervenție. Rinoplastia secundară sau de revizuire se efectuează pentru a modifica rezultatele nesatisfăcătoare ale unei rinoplastii anterioare. De asemenea, se poate recurge la această intervenție secundară, dacă au apărut complicații în urma primei rinoplastii. În funcție de rezultatele dorite, poate fi închisă sau deschisă (2). 

Rinoplastie non-chirurgicală

Rinoplastia non-chirurgicală sau lichidă presupune injectarea unei substanțe de umplere, cum ar fi acidul hialuronic, sub pielea nasului. Este o procedură foarte rapidă – poate dura 15-45 de minute – și mai ieftină decât cea chirurgicală. Totuși, rezultatele sunt temporare (6 luni sau mai puțin) (5). 

Se poate efectua în orice zonă a nasului, în general pentru a corecta mici defecte, spre exemplu:

 • Creșterea volumului nasului;
 • Ridicarea vârfului, volumizarea sau modificarea formei acestuia;
 • Camuflarea proeminențelor nazale ușoare și reconturarea profilului (5).

Rinoplastia non-chirurgicală nu îți poate micșora nasul și nu poate ascunde protuberanțe majore (5). De asemenea, procedura trebuie repetată regulat, pentru menținerea rezultatelor. 

Așadar, există numeroase tipuri de rinoplastie. Programează-te la o consultație de chirurgie estetică și află care anume ți se potrivește. 

Referințe:

 1. Gallagher, Grace. “Everything to Know about a Closed Rhinoplasty.” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2021, www.healthline.com/health/cosmetic-surgery/closed-rhinoplasty. Accessed 18 Nov. 2022.
 2. “Types of Rhinoplasty.” Westside Face, 22 Sept. 2022, www.westsideface.com/rhinoplasty-surgery-santa-monica/types-of-rhinoplasty/. Accessed 18 Nov. 2022.
 3. ‌Behring, S. “Septorhinoplasty: Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2022, www.healthline.com/health/cosmetic-surgery/septorhinoplasty. Accessed 18 Nov. 2022.
 4. Shah, Manish. “What Is an Ultrasonic Rhinoplasty?” American Society of Plastic Surgeons, American Society of Plastic Surgeons, 14 May 2019, www.plasticsurgery.org/news/blog/what-is-an-ultrasonic-rhinoplasty. Accessed 18 Nov. 2022.
 5. ‌Watson, Kathryn. “Everything to Know about Nonsurgical Rhinoplasty.” Healthline, Healthline Media, 30 Jan. 2020, www.healthline.com/health/nonsurgical-rhinoplasty. Accessed 18 Nov. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com