Breaking news

Tipuri de pahare potrivite pentru vin

Pasionați de istoria lui sau iubitori ai gustului unic pe care îl are, cu toții apreciem la maxim băutura atât de cunoscută și îndrăgită, vinul. Este suficient să guști o dată dintr-un vin de calitate superioară, de la producătorii de renume, precum cei din Italia, pentru a te îndrăgosti.

Rose wine and roses on white background, flat lay

Dacă te afli aici, cu siguranță ai trăit deja această experiență și ești cunoscător al sortimentelor variate de vinuri, astfel încât înțelegi cât de importantă este servirea lui la o masă cu prietenii, ori familia, sau în momentele de liniște în care îți dorești să stai singur și să reflectezi asupra gândurilor tale. De asemenea, probabil că nu îți este necunoscut faptul că nu se rezumă totul la o simplă băutură alcoolică, ci din contră, privit în profunzime, are o semnificație aparte.

De la istorie până la aromă, este o poveste scrisă pe parcursul miilor de ani, care provoacă interes major pentru orice persoană cu gusturi rafinate. Servit cu diverse ocazii, în special la evenimente importante, vinul este acea băutură obținută din fermentarea parțială sau completă a strugurilor proaspeți sau a mustului obținut din aceștia.

Gustul, mirosul, culoarea și aspectul pe care îl are, îl ajută să impresioneze și să fie atât de plăcut, chiar de cei care nu consumă în mod constant alcool. Pe lângă faptul că este autentic și natural, un alt plus pe care îl aduce este acela că el este întâlnit sub mai multe forme, în funcție de recolta de struguri din care este făcut, de culoarea sa și de cantitatea de zahăr pe care o conține.

Însă, indiferent de tipul de vin ales, trebuie să avem în vedere ce modele de pahare sunt ideale pentru fiecare categorie în parte și pentru fiecare moment în care dorim să îl consumăm.

De nelipsit din fiecare locuință, seturile de pahare pentru vin sunt necesare pentru aranjarea corectă a mesei, fiind detaliile care fac diferența între un moment de vis alături de cei dragi și o întâlnire pregătită pe grabă, asupra căreia atenția nu a fost îndreptată în mare măsură.

Alegerea paharelor potrivite din care vinul va fi consumat, este la fel de importantă precum alegerea vinului, și reprezintă un aspect fundamental de care trebuie sa ținem cont. Fiecare pahar are o întrebuințare specifica, iar cele pentru vin au rolul de a intensifica aroma și gustul.

Printre cele mai importante elemente pe care este indicat să le avem în vedere atunci când decidem să achiziționăm sau să utilizăm seturile de pahare pe care le deținem, sunt gura paharului, cupa acestuia și tipul de vin pe care îl vom savura.

 Pahare pentru vin roșu

Vinul roșu necesită un pahar cu o cupă mai amplă, rotunjită și mai plină, cu deschizătura largă, tocmai pentru a permite aromei să fie ușor de simțit. Acest soi de vin trebuie servit într-un pahar mai mare care permite intrarea sa în contact cu aerul.

Pentru soiurile mai puternice, precum Merlot sau Cabernet, este recomandat paharul bordeaux, iar pentru cele mai slabe, precum Pinot Noir, paharul burgundy.

Pahare pentru vin rosé

Modelele care au cupa scurtă și evazată, ori ușor țuguiată, sunt ideale pentru vinul rosé, fiind alese în funcție de maturitatea vinului. Vinul care este îmbuteliat de mai mult timp, este servit în pahare asemănătoare cu cele pentru vinul roșu, având cupa scurtă și rotunjită la bază.

Pahare pentru vin alb

Paharele în formă de U, cu o cupă mai alungită decât a celor pentru vin rosé și roșu, ajută ca aromele să fie mai ușor eliberate și sunt perfecte pentru servirea vinului alb.

Pahare pentru vin spumant

Fie că vorbim despre vinurile aperitiv, fie despre cel spumant propriu zis, paharele de care ai nevoie sunt cele a cărora laterale sunt drepte sau puțin curbate, au cupa alungită și îngustă, tocmai pentru a permite vinului să-și păstreze aroma și carbonatarea.

Însă, înainte de alegerea paharelor potrivite, trebuie să decidem care este aroma de care vrem să ne bucurăm. Vino Italia îți este alături pentru a lua decizia potrivită, oferind o gamă variată de produse pe care le poți servi alături de persoanele dragi, ori în momentele în care simți nevoia să petreci timp singur și să te redescoperi.

>