Breaking news

Tipuri de lentile și cum să le întreții corect

Alegi ramele de ochelari în funcție de stilul care ți se potrivește cel mai bine. Dar cum rămâne cu tipul de lentile folosite, mai ales ținând cont de importanța lor? Acestea trebuie alese în funcție de recomandarea medicului. Totuși, sunt mai multe tipuri de lentile dintre care poți să alegi.

Află din acest articol care sunt tipurile de lentile disponibile și ce avantaje prezintă fiecare. La final, vei găsi și o serie de sfaturi pentru întreținerea lor într-un mod corect.

Tipuri de lentile

Sticlă

În trecut, ochelarii de vedere cu lentile din sticlă erau cei mai răspândiți. Varianta aceasta oferă o vedere foarte clară și se zgârie greu. Totuși, în ciuda avantajelor, sticla este foarte grea și se poate sparge ușor, reprezentând un pericol. Ca urmare, ochelarii de vedere cu lentile din sticlă sunt mult mai rari în ziua de azi.

Plastic

Ochelarii de vedere cu lentile din plastic subțire și-au făcut debutul la sfârșitul anilor 1940. Lentilele sunt făcute dintr-un polimer de plastic numit CR-39, o abreviere pentru Columbia Resin 39. Mulțumită calităților sale optice superioare, acest produs continuă să fie utilizat chiar și pentru modelele pe care le găsești la Lensa Promenada.

Policarbonat

Lentilele realizate din policarbonat au început să se bucure de popularitate în anii 1980, fiind o opțiune eficientă și accesibilă ca preț. Acestea au generat un nou standard de calitate, ceea ce le recomandă atleților, celor care lucrează în medii cu hazard crescut, dar și copiilor.

Datorită faptului că prezintă puține șanse să crape, lentilele din policarbonat sunt potrivite și pentru persoanele care poartă ochelari fără rame.

Trivex

Această opțiune este subțire, ușoară și prezintă un grad de rezistență mai bun în cazul unui impact. Produsul este alcătuit dintr-un monomer bazat pe uretan, ceea ce face imaginea să fie percepută mai clar.

Plastic cu indice ridicat

Cererea pentru modele mai subțiri și mai ușoare de ochelari i-a convins pe producători să creeze variante din plastic cu indice ridicat. Acestea au un grad ridicat al indicelui de refractie, ceea ce inseamna ca pot corecta mai mult din erorile de refractie ale ochilor.

Sunt, în general, recomandați persoanelor cu miopie. Deoarece se pot zgâria foarte ușor, au nevoie de aplicarea unei suprafețe speciale anti-zgâriat.

Tratament antireflex

Tratamentul antireflex ajuta la imbunatatirea vederii si reduce gradul de suprasolicitare al ochilor. De asemenea, elimina reflexiile responsabile pentru reducerea contrastului si claritatii, mai ales pe timpul noptii. Modelul acesta va reflecta mai putina stralucire cand ti se face o poza.

Cum întreții corect lentilele

După ce ai investit timp și bani în achiziționarea unor lentile potrivite pentru tine, cu siguranță vrei să afli ce trebuie să faci pentru a le păstra în siguranță pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Iată câteva sfaturi:

  • Curăță-le des. Clătește ochelarii cu apă călduță înainte de a-i curăța. Acest lucru va îndepărta particulele de praf sau murdărie ce s-au așezat pe lentile.
  • Evită produsele generice pentru curățenie. Produsele folosite pentru menținerea ordinii în casă includ amoniac, care poate desprinde învelișul de protecție. Folosește doar spray-uri create special pentru curățarea ochelarilor.
  • Se recomandă să lași ochelarii să se usuce la aer. Dacă nu dispui de timpul necesar, îi poți șterge cu o lavetă curată ce nu lasă scame. Nu se recomandă folosirea șervetelor de hârtie sau țesături.
  • Păstrează ochelarii departe de sursele de căldură. Lentilele pot fi afectate de expunerea la temperaturi ridicate, precum cele de lângă cuptor sau de pe bordul mașinii.

Alege tipul de lentilă recomandat de optometrist și nu uita de importanța păstrării acestora urmărind sfaturile de mai sus.

Poza se poate descarca de aici.

>