Breaking news

Tipuri de ingrasaminte foliare: la ce pot fi folosite?

Ingrasamintele foliare sunt solutii care contin diferite substante nutritive necesare in hrana plantelor, si care se administreaza prin stropire, fiind absorbite la nivelul frunzelor. Spre deosebire de ingrasamintele obisnuite, care sunt administrate in sol si sunt absorbite prin intermediul radacinilor, ingrasamintele foliare ajung mai usor in tesuturile vegetale si isi fac efectul mai rapid.

Cu toate acestea, fertilizarea de baza nu poate fi inlocuita in totalitate cu fertilizarea foliara, aceasta din urma avand rolul de a suplimenta cantitatea de substante nutritive si a asigura o mai buna hranire a plantelor, mai ales in perioadele dificile.

Pe piata exista mai multe tipuri de ingrasaminte foliare, care se clasifica in functie de cateva criterii, iar in cele ce urmeaza vei afla care sunt acestea.

Tipuri de ingrasaminte foliare in functie de forma de prezentare

Din acest punct de vedere exista doua tipuri de ingrasaminte foliare, respectiv cele disponibile in forma lichida si cele in forma solida. Indiferent de categorie, sunt produse concentrate, care trebuie sa fie diluate cu apa inainte de a fi folosite. In aceasta privinta, produsele sub forma lichida au un usor avantaj, pentru ca se combina mai usor cu apa, in timp ce ingrasamintele solide sub forma de pulbere au nevoie de mai mult timp pentru a se dizolva complet.

Primele sunt ambalate in recipiente de plastic cu capacitati diferite, iar cele solide pot fi gasite in saci care pot ajunge la 25 de kilograme sau mai mult.

Indiferent de forma de prezentare, la prepararea solutiilor pentru stropire trebuie sa fie respectate concentratiile indicate de producator.

Tipuri de ingrasaminte in functie de substantele active

De aceasta data, diferentierea se face in functie de substantele nutritive existente in componenta ingrasamintelor foliare care pot fi mono-component sau complexe. Produsele mono-component contin o singura substanta – de regula potasiu, care joaca un rol esential in evolutia plantelor – in timp ce ingrasamintele complexe contin doua sau mai multe substante active. Azotul, fosforul, borul, zincul, cuprul, fierul, sunt doar cateva exemple de substante active care pot fi gasite in componenta ingrasamintelor foliare.

Tipuri de ingrasaminte in functie de culturi

Plantele au nevoie de substantele amintite anterior in cantitati diferite, in functie de cultura, stadiul de dezvoltare si alte conditii specifice. Este imposibil ca un singur produs sa indeplineasca cerintele necesare pentru toate categoriile de plante, asa ca ingrasamintele foliare sunt disponibile in mai multe variante, adaptate pentru diferite tipuri de culturi.

Cum pot fi folosite ingrasamintele foliare

Cu spuneam, nu trebuie sa te bazezi doar pe fertilizarea foliara pentru a asigura nutritia optima a plantelor, aceste ingrasaminte putand fi aplicate doar in completarea celor radiculare, administrate in sol.

Rolul lor poate fi asimilat cu cel al suplimentelor alimentare, dovedindu-se benefice in mai multe situatii.

Astfel, ingrasamintele foliare stimuleaza sistemul imunitar al plantelor, ajutandu-le sa faca fata in perioadele in care se intetesc atacurile agentilor patogeni.

Totodata, prin aplicarea tratamentelor cu ingrasaminte foliare se reduce riscul aparitiei carentelor nutritive, iar daca acestea deja au aparut, se limiteaza la minim efectele nedorite.

Fertilizarea foliara este recomandata si in dupa perioade mai dificile in care plantele au avut de suferit de pe urma unor boli sau a atacurilor daunatorilor. Datorita aportului suplimentar de nutrienti si absorbtiei rapide a acestora, plantele se refac mai usor dupa astfel de perioade, recapatandu-si vigoarea si rezistenta.

Daca apar carente de crestere iar plantele nu se dezvolta conform ritmului normal, ingrasamintele foliare pot stimula procesele metabolice care contribuie la cresterea si dezvoltarea culturilor.

Mai trebuie precizat faptul ca utilizarea ingrasamintelor foliare este o solutie eficienta si din punct de vedere financiar, intrucat se administreaza in cantitati mai mici decat cele radiculare si pot fi combinate cu alte solutii pentru tratarea plantelor.

Se genereaza astfel economii importante pe care fermierii le pot canaliza in alte directii, iar culturile sunt mai bine protejate.

Sursa foto: Fotografie gratuită pe Pixabay

>