Breaking news

Tipuri de acoperișuri pentru casa ta

Știai că acoperișul este primul element care iese în evidență în momentul în care privești o casă? Nu florile de la fereastră, nu grădina îngrijită, ci acoperișul. Așa că, dacă ești în punctul în care trebuie să alegi cel mai bun acoperiș pentru casa ta, ar fi bine să tratezi acest subiect cu multă atenție, mai ales dacă vrei să faci musafirilor tăi o primă impresie bună.

Unii aleg învelitoarele din ceramică, alții optează pentru tabla tip tigla Novatik, însă mai sunt și oameni care vor să iasă cât mai mult în evidență și merg pe un acoperiș cu stuf. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l știi atunci când ești în căutarea unui acoperiș pentru casa ta – ai multe opțiuni la dispoziție, trebuie doar să le analizezi cu atenție și să compari avantajele și dezavantajele fiecăreia, pentru ca la final să faci cea mai bună alegere. Nu uita, acoperișul nu are doar un rol estetic, ci trebuie să îți protejeze foarte bine locuința împotriva factorilor de mediu. Hai să vedem care sunt cele mai populare tipuri de acoperișuri!

Acoperișul metalic – ieftin și rezistent

Acoperișul metalic este de departe opțiunea preferată de majoritatea oamenilor. Este ieftin, rezistent în timp (te poate ține o viață întreagă), ușor de montat și de întreținut și are un aspect estetic deosebit. În plus, îl poți găsi în diverse forme, culori și grosimi, putând fi integrat cu succes în stilul arhitectural al oricărei locuinței.

Acoperișul din țiglă ceramică – ideal pentru casele tradiționale

Țiglele ceramice au o durată de viață de până la 100 de ani și o rezistență crescută la intemperii. Acest tip de învelitoare este potrivit în mod special pentru casele de tip tradițional. Un aspect pe care ar trebui să îl ai totuși în vedere este greutatea lor. Acestea au o greutate mare și pot afecta structura de rezistență a locuinței. Așa că, înainte de a cumpăra țigle ceramice, ar fi bine să te consulți cu un specialist pentru a afla dacă acestea sunt compatibile cu structura casei tale.

Șindrila bituminoasă – rezistentă la radiații UV

O opțiune mai puțin populară, dar care conferă un aspect plăcut acoperișului este șindrila bituminoasă. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de învelitoare este ușurința de montare. Cu toate acestea, șindrila are și câteva dezavantaje de care ar trebui să ții cont: nu este atât de rezistentă, în comparație cu țigla metalică sau cea ceramică, este ușor inflamabilă, deci nu este recomandat a fi instalată într-o regiune cu temperaturi ridicate și permite trecerea apei, deci te poți confrunta cu infiltrații.

Stuful – o opțiune inedită

Stuful este utilizat pentru acoperișul casei din cele mai vechi timpuri, însă doar în anumite regiuni ale țării. Este un material natural, deci reprezintă o opțiune ecologică de acoperiș. Oferă un confort sporit la interior – în zilele caniculare de vară te vei bucura de răcoare, iar în zilele răcoroase de iarnă vei face economie cu facturile la căldură. Un acoperiș din stuf cu siguranță îți va oferi protecția necesară pentru aproximativ 40 de ani și va atrage multe aprecieri.

După cum poți observa, ai multe opțiuni de învelitori la îndemână. Important este să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine. Unii oameni pun accent pe gradul de protecție, alții se orientează în funcție de aspectul estetic sau preț. Pentru tine care este cel mai important criteriu de alegere a acoperișului?