Breaking news

Timișoara ar putea fi al doilea oraș din România cu metrou

România ar putea avea în 2020 încă un oraș în care va circula metroul. Timișoara, orașul martir de unde a pornit Revoluția din 1989, se pregătește să își construiască metrou.

metrou bucurestiPrimarul Timișoarei, Nicolae Robu a declarat, în urmă cu câteva zile, că că noua linie de metrou, în lungime de opt kilometri, va începe la Gara de Nord, va trece pe la mall, Gara de Est şi se va termina la Aeroportul Internaţional Timişoara.

Primarul susţine că a prezentat această idee la Barcelona, unde a fost încurajat să o ducă mai departe, iar apoi, la Karlsruhe, a văzut că municipalitatea tocmai a început un proiect de mutare a liniilor de tramvai în subteran.

Asta e soluţia – liniile de cale ferată trebuie să fie duse în subteran, şi cu această ocazie sigur că se va realiza şi o conexiune tip metrou între câteva puncte cheie ale oraşului nostru: Gara de Nord, zona mall, Gara de Est, aeroportul, toate pot ajunge să fie legate şi se va putea face repede şi la preţuri convenabile aşa ceva. Sunt acele utilaje cârtiţă care străpung munţii, merg pe sub mări, pe unde vrei„, a spus Robu.

Ulterior, în locul actualei linii de cale ferată ar urma să existe un teren disponibil de 8 kilometri lungime.

Primarul a mai spus că acest proiect se va regăsi în portofoliul municipiului Timişoara pentru perioada 2014-2020. Urmează doar să se găsească o sursă de finanţare care să asigure construcția metroului.

În urmă cu 34 de ani, pe 19 noiembrie 1979, se punea în mișcare prima garnitură de metrou pe teritoriul României, la București.