Breaking news

Timișoara, aleasă să fie Capitală Europeană a Culturii în anul 2021

Timișoara a câștigat competiția internă cu privire la desemnarea orașului din România care va fi în anul 2021 ”Capitală Europeană a Culturii”.

timisoara-capitala-europeanaOrașul de pe Bega a învins Clujul, Baia Mare și Bucureștiul, în competiția internă privind desemnarea orașului ce va fi Capitala Culturii în Europa în anul 2021.

Municipiul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunţat un juriu internaţional delegat al UE, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti, la sediul Bibliotecii Naţionale a României.

Oraşul care a candidat cu proiectul “Luminează oraşul prin tine”, este recunoscut nu numai pentru tradiţiile sale, fiind, aşa cum sugerează şi ideea simbolică a proiectului, primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică, dar şi pentru efervescenţa sa culturală de astăzi.

Selecţia Timişoarei s-a făcut dintr-un număr important de candidaturi, cele 14 oraşe care s-au înscris iniţial demonstrând oferta culturală a României în peisajul european şi internaţional, tradiţiile multiculturale şi deschiderea către spiritul european şi internaţional, originalitatea şi creativitatea comunităţilor de artişti de pe întreg cuprinsul ţării. Nu în ultimul rând, pregătirea candidaturilor  a demonstrat valoarea muncii în echipă, buna pregătire a specialiştilor şi managerilor culturali, colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale.

Ministerul Afacerilor Externe va include între prioritățile sale de diplomație publică şi culturală din următorii ani promovarea Timișoarei, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu autoritățile locale și cu organizații nonguvernamentale. Astfel, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate vor contribui, prin mijloacele specifice, la pregătirea şi promovarea prestigiosului statut dobândit de Timişoara – model de multiculturalism, diversitate, creativitate contemporană, inovaţie şi spirit european.

După experienţa Sibiului din 2007, cel de-al doilea titlu de “Capitală Culturală a Culturii”, acordat Timişoarei în urma unei baze de selecţie care a impresionat juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană, va constitui şi pentru diplomaţia română o onorantă oportunitate de promovare a României, a tradiţiilor şi valorilor contemporane, a originalităţii şi spiritului european care caracterizează istoria şi cultura română.

“Capitala Culturală a Culturii” reprezintă o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale, cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă. Titlul se acordă în fiecare an câte unui oraș din două state membre, pentru 2021 acestea fiind România şi Grecia, şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial candidat, în cazul de față Muntenegru.

Pentru a deveni “Capitală europeană a culturii” în 2021 și-au depus candidatura 14 orașe din România, 4 dintre acestea fiind anunțate, în ianuarie 2016, pe lista restrânsă a orașelor candidate: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, ultimul fiind nominalizat în după amiaza zilei de 16 septembrie 2016.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu ”staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, o Filarmonică şi o Operă, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi.

Programul a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985.

Sibiu a fost în anul 2007, primul oraș din România desemnat Capitală Europeană a Culturii.

În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din ţările candidate la UE (Serbia şi Muntenegru), una din Grecia şi una din România.

>