Breaking news

Timbrul de mediu va fi eliminat de la 1 februarie. Cei care deja l-au plătit nu primesc banii înapoi

Taxa de membriu a fost eliminată începând cu data de 1 februarie 2017, însă cei care au plătit deja această taxă, nu își vor primi banii înapoi întrucât nu există o procedură de restituire.

masiniTimbrul de mediu a fost eliminat printr-o lege care intră în vigoare de la 1 februarie 2017. Timbrul va fi scos odată cu alte 101 taxe, dar şoferii care l-au plătit în ultimii trei ani tot nu îl pot recupera decât dacă merg în instanţă.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis încă de anul trecut că taxa este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii încasaţi. Deşi a renunţat la taxă, Guvernul nu a stabilit cum va rambursa banii.

În ultimii 10 ani, românii care şi-au cumpărat autoturisme noi sau second-hand au dat statului taxa pentru mediu. Indiferent de formula aplicată, taxa a fost declarată ilegală de autorităţile europene. Au fost situaţii în care valoarea acesteia a depăşit chiar şi preţul maşinii. Iar ca să-şi recupereze banii, mulţi proprietari au dat statul în judecată.

Pentru timbrul de mediu, declarat ilegal de justiţia europeană anul trecut, statul român nu are nici acum o procedură de returnare a banilor.

Un proces în instanţă înseamnă însă cheltuieli în plus: onorariul avocatului şi taxe pentru deschiderea litigiului. Iar procesul poate dura până la un an.

Cei care au achitat taxa auto din 2007 până în 2013 îşi puteau recupera banii eşalonat, timp de cinci ani, în baza unei cereri depuse la Fisc.

Guvernul estima, în 2015, că restituirea cu dobândă a sumelor s-ar ridica la 6,5 miliarde lei. Între timp, suma a crescut.

În iunie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a obligat statul român să restituie şi timbrul de mediu.

Lipsa taxei va crește importurile de maşini second-hand, dar şi poluarea. Iar producţia autohtonă de maşini va scădea cu aproape o treime, ceea ce pune în pericol aproape 15.000 de locuri de muncă.

>