Breaking news

Ți se umflă des picioarele? Poți suferi de o boală gravă de inimă

loading...

Dacă te dor picioarele, ți se umflă foarte des și le simți reci, este posibil să suferi de o boală gravă. Nu neglija acest disconfort și mergi la medic pentru o consultație, pentru că umflarea picioarelor poate fi simptomul unei afecțiuni vasculare serioase – boala arterială periferică. 

Cum se tratează boala arterială periferică

Această afecțiune apare din cauza îngustării sau blocării vaselor de sânge de la nivelul membrelor (de obicei apare la picioare) în urma depunerilor de grăsime sau plăci de aterom. Sângele nu mai poate circula normal, provocând dureri în timpul mersului, umflarea și răcirea tegumentelor. 

Membrele afectate de boala arterială periferică devin foarte reci, palide sau vineții și dureroase mai ales în timpul mersului, dar, pe măsură ce boala avansează, durerea poate să apară chiar și noaptea.

În lipsa unui tratament adecvat, boala poate să evolueze și să apară complicații, precum amputarea piciorului afectat, dar și infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Iată de ce această problemă nu trebuie neglijată!

Boala arterială periferică apare mai frecvent la persoanele supraponderale, la cele care fumează, suferă de diabet sau de hipertensiune arterială. Din fericire, există un tratament foarte eficient și sigur, care este minim invaziv, astfel încât recuperarea după intervenție este rapidă, iar riscurile sunt minime.

Cel mai bun tratament pentru boala arterială periferică este angioplastia cu balon, care permite lărgirea și deblocarea arterelor, pentru ca sângele să poată circula din nou. Procedura se realizează cu anestezie locală și durează cel mult o oră.

În timpul intervenției, medicul introduce un cateter (un mic tub din plastic) în artera femurală, printr-o incizie făcută la nivel inghinal. După ce acest cateter ajunge la locul unde există un blocaj al arterei, medicul dilată zona afectată cu ajutorul unui balonaș umplut cu substanță de contrast. Ulterior, montează în acel loc un stent, care va menține artera lărgită, astfel încât circulația sângelui să revină la normal.

Timpul necesar pentru spitalizare este de numai 24 de ore, dar după externare va trebuie să respecți recomandările medicului. Astfel, este indicat să adopți un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe proaspete, să faci mai multă mișcare și să renunți la obiceiurile nocive, cum sunt fumatul sau consumul de alcool. 

Dacă va fi necesar, medicul îți va prescrie și un tratament medicamentos, care poate ține sub control tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. O altă recomandare importantă este respectarea controlului medical anual, care trebuie făcut chiar dacă te simți mai bine. 

Este esențial ca după această intervenție medicul să-ți monitorizeze constant starea de sănătate, prin analize și investigații specifice. Doar în acest fel ai garanția că orice problemă va fi descoperită din timp, înainte să se agraveze.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/zYEXRpfJfII

loading...