Breaking news

Ți-ai cumpărat o mașină second hand la început de an? Iată ce ai de făcut pentru a te asigura că poți circula cu ea

Cel mai important lucru pe care îl ai de făcut imediat după ce îți cumperi mașina este să verifici trei lucruri importante: dacă are ITP-ul valabil (inspecția tehnică periodică), dacă are rovinieta și dacă asigurarea RCA este valabilă. 

Pe lângă acestea, mai sunt câteva activități pe care le ai de făcut pentru a te asigura că poți circula cu mașina recent achiziționată: de la înscrierea ei pe numele proprietarului, la închirierea unui loc de parcare de la primărie și până la achiziționarea roții de rezervă, în caz de nevoie.

Pregătește-ți mașina pentru drum

  1. Declară mașină la Direcția de taxe și impozite locale

Este important ca pentru început să declari mașina. Făcând acest lucru, practic iei în evidență mașina și vei începe să plătești impozitul pentru ea. Pentru a finaliza acest pas, trebuie să mergi la direcția de taxe și impozite de care aparții în funcție de acte. Atunci când te duci, ai grijă să ai toate actele la tine, atât în original, cât și copii, deoarece s-ar putea să ai nevoie de ele mai mult decât ai crede.

2. Fă-i mașinii asigurare RCA

Asigurarea RCA este obligatorie încă din momentul în care autovehiculul este înscris în circulație. Aceasta poate acoperi, în cazul unui accident provocat de tine, posibilele daune. Este extrem de simplu de cumpărat, mai ales că poate fi achiziționată atât de persoane fizice, cât și juridice. În plus, asigurările RCA de la Asirom te pot proteja și pe drumurile din afara României, nu doar în țară, datorită documentului internațional de asigurare Carte Verde.

3. Înscrie mașina pe numele tău

Transcrierea vehiculului presupune înmatricularea mașinii pe numele tău, viitorul proprietar. Tot în acel moment îi poți schimba și plăcuțele, în cazul în care dorești unele noi sau ai numere preferate. Pentru acești pași trebuie să mergi la sediul DRPCIV – direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din orașul tău.

4. Închiriază un loc de parcare de la primărie

Orice șofer cu siguranță s-a lovit de problema locurilor de parcare, mai ales în zonele extrem de aglomerate și populate ale orașelor. Drept urmare, în loc să te chinui zilnic să cauți un loc potrivit, cel mai este să depui un dosar la primărie pentru închirierea unui loc de parcare în zona în care locuiești. Bineînțeles, vei avea nevoie să ai la tine mai multe acte și, tocmai de aceea, este bine să te interesezi la primăria de care aparții.

5. Cumpără un kit de siguranță

Dacă mașina nu mai are kitul de siguranță, este bine ca înainte de a porni cu ea la drum să cumperi un kit special ce conține trusa medicală de prim ajutor, triunghiuri și vesta reflectorizantă. Pe lângă acestea este foarte important să ai și o roată de rezervă. La fel, dacă mașina pe care ai cumpărat-o nu o mai are, ocupă-te de acest aspect în primele zile după rezolvarea actelor.

În concluzie, a avea o mașină nu este foarte simplu și reprezintă totuși o investiție serioasă. Chiar și așa, pe lângă costul mașinii, ia în calcul și faptul că va trebui să plătești câteva taxe pentru dosare la început, schimbul anvelopelor, kit-ul de siguranță, poate chiar și anumite intervenții la service.

Sursă foto: Unsplash.com

>