Breaking news

The Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să BLOCHEZE mutarea Ambasadei României la Ierusalim

Cotidianul israelian The Jerusalem Post face dezvăluiri bombă despre scandalul iscat în jurul mutării Ambasadei României la Ierusalim. Merkel, i-a cerut lui Iohannis, să blocheze planul Guvernului Dăncilă de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a făcut presiuni asupra lui Iohannis pentru ca România să nu îşi mute Ambasada la Ierusalim.

Potrivit informaţiilor pulicate de The Jerusalem Post, Merkel l-a sunat în aprilie pe Klaus Iohannis pentru a-l îndemna să blocheze această acţiune de relocare a Ambasadei la Ierusalim.

În timp ce Administraţia Prezidenială de la Bucureşti nu a dat niciun  răspuns la solicitările jurnaliştilor de la The Jerusalem Post, biroul cancelarului Angela Merkel a transmis pentru cotidianul The Jerusalem Post: “Nu putem oferi informaţii despre discuţii confidenţiale”. Berlinul a subliniat că “statutul oraşului Ierusalim trebuie clarificat în cadrul unui acord” de pace.

Guvernul României a redactat un memorandum privind intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut că memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria “Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Donald Trump a anunţat în decembrie 2017 decizia de a considera Ierusalimul drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.

Statele Unite şi Guatemala sunt singurele ţări care au ambasadele din Israel în oraşul Ierusalim, restul naţiunilor avându-le în Tel Aviv.

>