Breaking news

Telefoanele furate, inutilizabile în rețelele de telefonie mobilă

loading...

Vești proaste pentru hoții de telefoane, acestea nu vor mai putea fi utilizate în nicio rețea mobilă.

Operatorii de telefonie mobilă din întreaga lume au căzut de comun acord să pună la punct un sistem integrat de blocare a telefoanelor mobile furate.

Scopul acestui sistem de blocare a telefonelor furate este de a descuraja această practică. Până la finele lui 2012, sistemul antifurt va fi introdus și în România.

Blocarea telefoanelor furate se va face pe baza unei serii unice de identificare, dar și a unor baze de date naționale. Odată blocate, telefoanele nu vor mai putea fi utilizate în altă rețea.

ANCOM analizează posibilitatea reglementării blocării telefoanelor mobile furate, însă deocamdată nu se știe dacă acest demers va fi impus printr-o decizie sau va presupune încheierea unui acord cu toți operatorii de telefonie mobilă din România, a declarat pentru hotnews.ro Cătălin Marinescu, șeful ANCOM.

Marinescu este de părere că cea mai eficientă metodă de a proteja utilizatorii și de a descuraja practica furtului de telefoane mobile ar fi constituirea unei baze de date cu codurile unice ale terminalelor (IMEI).

Procedeul de blocare a terminalului ar fi unul relativ simplu: posesorul aparatului denunță furtul la operatorul cu care are contract și solicită, în baza unui act care să-i ateste calitatea de proprietar, ca telefonul să nu mai poată fi folosit în rețelele care fac parte din această bază de date. În acel moment, operatorul de telefonie mobilă va introduce IMEI-ul telefonului într-o listă specială.

IMEI-ul este codul unic de identificare a unui telefon mobil, care este înscris atât pe cutia aparatului, cât și pe factură. Codul IMEI poate fi aflat dacă tastați *#06#.

Un proiect similar a fost inițiat în 2008 de AOMR (Asociația Operatorilor Mobili din România), organizația care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă.

Posesorii de smartphone-uri au cele mai mari șanse de a-și recupera telefonul, grație unor aplicatii care le indică locul unde se află acesta.

 

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>