Breaking news

Te-ai intrebat vreodata cate tipuri de ciocolata exista?

loading...

Istoria ciocolatei poate fi urmarita inca de la vechii mayasi sau chiar mai devreme pana la cultura olmeca din sudul Mexicului. 

Aceasta este obtinuta din fructele copacilor de cacao, care sunt originari din America Centrala si de Sud. Fructele se numesc pastai si fiecare pastaie contine in jur de 40 de boabe de cacao.

In prezent ciocolata este folosita ca ingredient de baza in numeroase deserutri: de la clasicul cozonac cu ciocolata facut in casa de sarbatori, pana la cele mai sofisticate preparate din restaurantele de top. Intalnim atat de multe sortimente de ciocolata in magazine, incat nu putem fi siguri cate tipuri de ciocolata exista.

Ei bine, ciocolata fina se incadreaza in trei mari categori: ciocolata neagra, ciocolata cu lapte si ciocolata alba. Ti-am pregatit aici cateva informatii despre fiecare in parte, ca sa intelegi mai bine de unde provin aceste delicii minunate:

Ciocolata neagra contine doar pasta de cacao, zahar, unt de cacao si vanilie. Procentul de cacao trebuie sa fie de cel putin 45%, iar untul de cacao 28% pentru ca ciocolata sa fie considerata neagra(amaruie). Ciocolata extra-inchisa este o ciocolata de foarte buna calitate si poate contine pana la 70% cacao.

Unii producatori de ciocolata pot adauga condimente diverse pentru a oferi o aroma distinsa sau chiar vanilie. Indiferent de aroma adaugata, ciocolata neagra isi pastreaza intotdeauna nuanta si intensitatea profunda.

Chiar si producerea de ciocolata cu lapte respecta reguli precise: substanta uscata care deriva din lapte trebuie sa fie de cel putin 14%, zaharoza, nu mai mult de 55% si cacao nu mai putin de 25% din greutatea acesteia.

Ciocolata cu lapte este obtinuta prin combinarea lichiorului de ciocolata, a untului de cacao, a zaharului, a aromelor si a laptelui integral condensat sau praf indulcit(acest lucru depinde de formula si metodele de preparare ale producatorului).

Zaharul si laptele sunt amestecate mai intai, apoi se adauga lichior de ciocolata, iar rezultatul este uscat pentru a crea o substanta numita „pesmet de ciocolata cu lapte”. Apoi, untul de cacao suplimentar este amestecat cu aceasta substanta, iar ceea ce rezulta este mai departe trimis spre procesele standard de obturare si rafinare.

Ciocolata alba nu contine cacao si este obtinuta cu unt de cacao pentru 20% din greutate, lapte pentru minimum 14% si zaharoza nu mai mult de 55%. Aceste ingrediente ofera ciocolatei albe aroma sa dulce de vanilie.

Ciocolata alba este unica, deoarece nu contine solide de cacao. Solidele de cacao sunt ceea ce confera ciocolatei culoarea maro inchisa si gustul ciocolatiu pe care il stim si il iubim cu totii.

Multi se intreaba: „Este ciocolata alba, ciocolata?” Raspunsul este: Da!  De ce? Pentru ca aceasta contine ingrediente din fasolea cacao.

Asadar, putem concluziona ca ciocolata este unul dintre cele mai iubite ingrediente dulci din intreaga lume. Pentru retete deosebite de desertri cu ciocolata, poti intra pe www.bakingwiz.ro. Aici gasesti numeroase retete video si preparate care mai de care mai spectaculoase!

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>