Tăriceanu spune că NU l-a reclamat pe Iohannis la CSM

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, infirmă zvonul cu privire la presupusa reclamație a Președintelui României, Klaus Iohannis, la Consiliul Superior al Magistraturii.

tariceanu-si-iohannisTăriceanu spune că nu l-a reclamat pe Klaus Iohannis la CSM, după ce președintele a criticat decizia Senatului României cu privire la refuzul de a da curs cererii DIICOT de anchetare penală a senatorului Varujan Vosganian.

„Cu puțin timp în urmă, mai multe publicații virtuale de pe Internet au publicat o informație FALSĂ, potrivit căreia ” Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a reclamat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la CSM,  în urma criticilor formulate de șeful statului în ceea ce privește avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian”. Îmi mențin poziția pe care am adoptat-o în calitate de Președinte al Senatului, dată publicității pe 14 februarie a.c. pe site-ul oficial al instituției. Vreau să subliniez încă o dată că votul senatorilor nu poate fi cenzurat de nicio instituție, Parlamentul, în general și Senatul, în acest caz, fiind cele mai reprezentative instituții ale edificiului democratic definite ca atare în Constituție. Pe de altă parte, consider că eventualele diferențe de opinie între instituțiile statului pot fi aduse la un numitor comun de o manieră amiabilă, prin contacte directe, iar nu prin intermediul presei, al altor mediatori sau prin declarații publice inflamante. Vreau să subliniez cu acest prilej și rolul extrem de important pe care-l are CSM în păstrarea unui echilibru și respect între Puterea Judecătorească și celelalte Puteri din Stat, în ambele sensuri. Au existat mai multe împrejurări în care Inspecția Judiciară a CSM s-a pronunțat critic, fără echivoc și pe bună dreptate la adresa unor declarații cu adevărat nepermise făcute de membri ai celorlalte Puteri în Stat care au afectat mai mult sau mai puțin independența Justiției. Cred că o atitudine similară ar trebui adoptată de CSM și în cazul unor derapaje declarative ale unor membri ai Puterii Judecătorești. Am citat în acest sens, în Declarația mea din 14 februarie a.c., atitudinea critică inacceptabilă a procurorului general, dl. Tiberiu Nițu, privitoare la votul din Senat în cazul senatorului Vosganian. Îmi exprim speranța că dialogul și buna colaborare dintre instituțiile statului vor lua locul confruntării violente și contraproductive cultivată în spațiul public în ultimii 10 ani. Numai astfel vom putea rezolva problemele cu care se confruntă societatea românească”, precizează Tăriceanu într-un comunicat oficial remis exclusivNEWS.ro.

În 14 februarie, Tăriceanu l-a criticat dur pe Iohannis, pentru poziția lui față de cazul Vosganian: Împărtășesc opinia domnului Președinte privind necesitatea unei schimbări cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidențiale dar, înainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar să definim reperele acestei schimbări. Dacă ar fi să ne ghidăm după ceea ce a spus luni domnul Președinte, dar mai ales după criticile deschise ale Președintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degrabă în realitate o continuare a politicii inițiate de fostul preşedinte potrivit căreia instituțiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcțiilor propuse de Cotroceni. Această interpretare mi-a fost întărită și de faptul că criticile de ieri au fost continuate azi cu aceeași asprime, chiar dacă ele au fost mascate prin circumscrierea lor în lupta cu corupția: ”Reînnoiesc apelul adresat clasei noastre politice de a înțelege că un Parlament tolerant cu corupția și corupții nu se va bucura niciodată de respectul și încrederea cetățenilor”.

Iohannis a postat pe facebook un  mesaj în care critica decizia Senatului: Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție.

>