Breaking news

Tăriceanu solicită demararea procedurilor de suspendare a lui Băsescu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu solicită declanşarea procedurii de suspendarea din funcția de Președinte al României, a lui Traian Băsescu, ca urmare a încălcării flagrante și în mod repetat a Constituției României.

tariceanu si basescuȘeful Senatului a lansat un atac virulent la adresa lui Băsescu după participarea acestuia miercuri seară, la B 1 TV. Tăriceanu susține că Băsescu a încălcat Constituția întrucât nu este apolitic, și-a anunțat susținerea pentru PMP și Elena Udrea și a dat ordine procurorilor să ancheteze afacerea Crescent.

Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de Preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale. Domnul Băsescu a abandonat în aceste ultime zile ale mandatului său până şi aparenţele ipocrite în spatele cărora a încălcat aproape zilnic Constituţia Ţării. Asta, în condiţiile în care victoria statului de drept este prezentată ca marele succes al regimului său şi cu care încearcă din nou să amăgească electoratul. Dacă într-o simplă intervenţie televizată dl. Băsescu nu s-a sfiit să ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public şi care sunt preocupările sale total în afara atribuţiilor constituţionale, atunci ne putem imagina ce se petrece în spatele uşilor închise, în laboratoarele oculte de la Cotroceni„, precizează Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu mai spune că: preşedintele ţării a dat miercuri dispoziţie Parchetului General, în direct la B1, să înfiinţeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroşii săi adversari politici, a mai anunţat în numele Administraţiei Prezidenţiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a «Galei Bute», în care Elena Udrea suspectată de fapte de corupţie grave. Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, mărturisită tot la B1, şi propaganda electorală făţişă şi susţinută pentru PMP şi candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituţiei atât de grave. În calitatea mea de Preşedinte al Senatului României şi al doilea om în stat, în calitatea mea de preşedinte al PLR şi de candidat la Preşedinţie, am obligaţia să protestez împotriva practicilor prezidenţiale anticonstituţionale, dar mai ales să atrag atenţia, să trag un semnal de alarmă, privitor la posibile şi chiar probabile escaladări ale acestor practici”, susţine Tăriceanu.

Fostul premier mai precizează și faptul că: Practicile sale anticonstituţionale ar putea escalada în campania electorală odată cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri în diverse planuri ale adversarilor domniei sale şi ale planurilor de perpetuare a regimului Băsescu. Când a fost redactată şi adoptată de Parlament şi validată prin Referendum, Constituţia Ţării a fost concepută pentru uzul unor oameni politici responsabili. Nimeni nu a anticipat că Preşedinţia Ţării ar putea încăpea pe mâinile unui astfel de individ. Noi nu apărăm Constituţia şi Legea facultativ, în funcţie de calendarul alegerilor, ci permanent. Iniţierea suspendării Preşedintelui României, fie şi în preajma alegerilor, va arăta o atitudine sănătoasă şi corectă faţă de statul de drept. În acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului Preşedinte. Declanşarea sau nu a suspendării Preşedintelui României va depinde de măsura în care Traian Băsescu va respecta sau nu Constituţia până la încheierea procesului electoral şi a mandatului său.

Băsescu a r putea fi demis din funcție chiar în ultimele șapte zile de mandat, prin aplicarea legii referendumului cu prag de 30% la prezența la vot.

Un referendum cu cvorum de 30% va fi valid începând cu 15 decembrie 2014. Mandatul lui Traian Băsescu se va încheia pe 21 decembrie 2014.

Demiterea îl privează pe președinte de următoarele privilegii:

Legea 406/2001 spune, la articolul 2:

Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Primul articol din aceeași lege prevede însă, la alineatul 3:

(3) Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.