Breaking news

Tăriceanu inițiază a treia suspendare a lui Băsescu. Referendumul, pe 2 noiembrie

Călin Popescu Tăriceanu, propune iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a lui Traian Băsescu din funcția de Președinte al României. Șeful Senatului a stabilit deja calendarul de suspendare și de organizare a referendumului.

tariceanu si basescuPreședintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu insistă cu suspendarea lui Băsescu și cere inițierea procedurilor din 23 septembrie și organizarea referendumului pe 2 noiembrie simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituţionale puse în operă de Preşedintele României în anii 2013 şi 2014, propun iniţierea procedurii constituţionale de suspendare şi demitere a Preşedintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Preşedintelui României în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea Referendumului de demitere a Preşedintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1„, susţine Călin Popescu Tăriceanu în comunicatul de presă.

Solicitarea de inițiere a procedurii de suspendare a lui Băsescu este justificată de Tăriceanu prin faptul că acesta a încălcat în mod repetat Constituția României prin invitarea la Cotroceni a PMP și a Elenei Udrea, pentru consultări politice dar și ca urmare a intervenției la Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca să o respingă pe Coreina  Crețu, propusă de Ponta în funcţia de comisar european.

În primul rând, acţiunea directă, desfăşurată sub egida instituţiei prezidenţiale pe lângă Preşedintele Comisiei Europene, constituie o încercare de a înfrânge şi de a anula decizia Guvernului privitoare la reprezentarea României în Comisia Europeană şi, prin aceasta, o gravă încălcare a Constituţiei prin depăşirea atribuţiilor Preşedintelui. Guvernul României este, conform legislaţiei în vigoare, singura autoritate publică având dreptul să negocieze portofoliul ce revine României şi să propună persoana care să ocupe funcţia de comisar european, aşa cum s-au petrecut lucrurile în trecut şi la desemnarea domnilor Leonard Orban şi Dacian Cioloş în calitate de propuneri ale României pentru a fi numiţi comisari europeni. În al doilea rând, prin susţinerea publică şi fără echivoc a scrisorilor adresate Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Preşedintelui grupului PPE, Joseph Daul, de către preşedinţii de partid, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, Preşedintele României şi-a abandonat rolul de mediator şi s-a situat din nou pe o poziţie profund partizană, în afara prevederilor consituţionale„, mai spune Tăriceanu.

Șeful Senatului precizează faptul că decizia de inițiere a suspendării s-a luat urmare a unor „dezbateri şi consultări în exclusivitate cu colegii liberali din PLR” și că în cazul în care Parlamentul aprobă suspendarea, el nu va deveni președinte interimar ci va ceda locul Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

”Din considerente de fair play la competiţia la care particip în numele PLR, pentru a nu-mi crea un avantaj nemeritat faţă de ceilalţi competitori şi pentru a nu da loc speculaţiilor, declar de pe acum că, după suspendarea Preşedintelui în funcţie, nu voi accepta să preiau funcţia de Preşedinte interimar al României, aşa cum prevede Constituţia, urmând ca această poziţie să fie ocupată de Preşedintele Camerei Deputaţilor”, precizează Tăriceanu.

Joi, deputatul PSD, Mădălin Voicu a declarat la Antena 3 că a discutat în cadrul partidului despre inițierea procedurii de suspendare a lui Băsescu.

Dacă procedura de suspendare inițiată la solicitarea lui Tăriceanu va fi aprobată de Parlamentul României, ar fi pentru a treia oară când Traian Băsescu este suspendat din funcție, după ce acest lucru s-a mai produs în 2007 și 2012.