Breaking news

Tăriceanu îl cheamă de urgență pe Dacian Cioloș, în Senat, să dea explicații despre somația ANAF în cazul Antena 3

Președintele Senatului României a solicitat marți, în Plenul Senatului, ca primul ministru Dacian Cioloș să vină să dea explicații de urgență cu privire la acțiunea ANAF privind evacuarea celor cinci televiziuni din trustul Intact, din sediul din Băneasa. Propunerea lui Tăriceanu a fost adoptată de Senat.

tariceanu - ciolos - antena 3Premierul Dacian Cioloș este chemat în Senatul României ca să dea explicații despre acțiunea în forță a ANAF de luni, la sediul Antena 1 și Antena 3, prin care somează televiziunile să evacueze în cinci zile sediul din Băneasa.

Președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut senatorilor să voteze propunerea lui privind convocarea premierului, întrucât decizia ANAF este una abuzivă și are drept scop închiderea Antena 3.

„Doamnelor şi domnilor senatori, Rareori mă folosesc de dreptul de a veni la microfonul principal pentru a ridica o chestiune politică. Însă, astăzi, cred că gravitatea situaţiei impune să fac acest lucru şi în calitate de preşedinte al Senatului, dar şi în calitate de co-preşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România. Cu puţine zile în urmă, într-o luare de cuvânt publică, am făcut următoarea declaraţie. Şi am să citez: “În ciuda diferenţelor politice inerente, ALDE consideră că apărarea valorilor democtratice şi a statului de drept ar trebui să fie obiective commune  tuturor partidelor, nu doar la nivel declarativ ci şi în fapt. De aceea ALDE cheamă partidele la solidaritate şi acţiune comună în faţa pericolului anihilării democraţiei şi statului de drept. Dacă forţele politice şi societatea civilă care susţin democraţia şi statul de drept nu vor acţiona în timp util, mai târziu, va fi prea târziu”. Iată însă că, din păcate, lucrurile evoluează din rău în mai rău, fără ca forţele oculte care sunt în spatele planurilor de anihilare a democraţiei sau de suspendare a ei să întâmpine o rezistenţă reală şi solidară. După atacul inacceptabil de ieri la adresa unei televiziuni, ALDE se vede nevoit, şi eu mă văd nevoit să reiau acest subiect. Din ceea ce văd, este, practic, un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, bineînţeles că nu putea fi omis. Descinderea brutală şi supranumerică organizată de ANAF, ieri, la sediul unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care, probabil, n-a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene – cred că asta era ceea ce se mai putea face în plus – mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă. După cum ştiţi, articolul 30 din Constituţie este foarte clar: nicio publicaţie nu poate fi suprimată. Ceea ce s-a întâmplat ieri la o televiziune liberă din România, nu este o acţiune a ANAF de recuperare a creanţelor. Legea trebuie să fie respectată de toată lumea. Este o încercare vădită, brutală, anormală de suprimare a libertăţii de exprimare a presei. Şi Constituţia în această privinţă este extrem de clară. Am să vă rog să citiţi articolul 30, aliniatul 4. Aşadar, consider că, în faţa acestei situaţii excepţionale, se impune o atitudine pe măsură din partea parlamentului care este instituţia fundamentală menită să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, printre care şi dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor şi a presei”, a spus Tăriceanu în plenul Senatului României.

După care, a cerut senatorilor să voteze propunerea de convocare a primului ministru în Senat: În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii. Şi vreau să vă solicit să fiţi de accord ca în numele Senatului să cerem prim-ministrului României, mâine, să vină de urgenţă în faţa Senatului pentru a da explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii aflate în subordinea guvernului care nu pot fi puse în registrul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii tări, asupra României ca stat european care pune preţ pe libertatea de exprimare a presei. Consider că în asemenea situaţii nu ministrul de finanţe trebuie să dea explicaţii, pentru că nu ne interesează acţiunea, repet, legată de recuperarea unor sume, ci acest grav atentat la adresa presei libere. Şi vă rog, în această chestiune, sigur, după ce au loc şi celelalte intervenţii, să vă pronunţaţi prin vot.

La finalul intervenției Președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au luat cuvântul pe aceeași temă liderii grupurilor parlamentare: senatorul Mihai Fifor, liderul grupului Partidului Social Democrat, domnul senator Verestóy Attila, liderul grupului Uniunii Democrat Maghiare, domnul senator Marius Obreja de la grupul Partidului Național Liberal, şi senatorul Haralambie Vochițoiu, liderul grupului Uniunii Naționale pentru Progresul României.

Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD a catalogat acțiunea ANAF drept un abuz: Am vorbit astăzi în plenul Senatului României despre democraţie, despre nevoia imperioasă a României de a rămâne neclintită de la traseul său European şi despre pericolul perfid de a pierde teren în fiecare zi dacă lăsam abuzurile instituţiilor statului nesemnalate. Ieri, prin acţiunea în forţă a ANAF la Antena 3, s-a comis un abuz. Nu vreau să se înţeleagă gresit! Nu ne opunem şi nu ne vom opune vreodată aplicării legii în România, dar aplicarea legii trebuie să rămână în limitele respectării principiilor democraţiei şi în afara derapajului instituţional. Nu poţi cere unui trust de presă de anvergura Antenei 3 să evacueze spaţiile în cinci zile, pentru simplul motiv că, tehnic măcar, acest lucru nu e posibil. Nu poţi descinde în forţă acolo şi legitima oamenii ca pe nişte infractori. Nu e normal! Nu în statul european România! Nu fără încălcarea libertăţilor fundamentale prevăzute în Constituţie! Am votat azi, alături de tot grupul parlamentar al PSD, pentru ca mâine Premierul Cioloş să fie invitat în plenul Senatului pentru a încerca să lămurească ce se petrece şi sper că abuzul va fi oprit şi totul va reintra în limita şi spiritul legii, care nu trebuie, în niciun caz, să permită limitarea libertăţii de expresie.

Decizia de chemare a premierului la ședința plenului de miercuri, 17 februarie 2016,  iniţiată de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a fost adoptată de plen cu 70 de voturi pentru, două voturi împotrivă și trei abțineri.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că se va conforma deciziei senatorilor și va merge miercuri în plenul Senatului pentru a da explicații.

„Să nu cerem guvernului independent, în câteva luni de zile, să rezolve probleme care au fost lăsate în așteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (…) E o decizie judecătorească acolo și ANAF-ul s-a trezit fix acuma să o scoată, pe ultima sută, fără să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanțe — nu că trebuia să fim informați formal — președintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult (…) a decis să o aplice fără să mă informeze așa încât nu am eu ce explicații să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenții care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii. Mă duc pentru că președintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare și din partea ANAF-ului legat de contextul în care s-a luat decizia asta.(…) Eu pot să înțeleg că în 5 zile e greu să-ți muți lucrurile, pe de altă parte, nu am decis eu lucrul ăsta și nu eu am pus în lege termenul acela de 5 zile”, a spus Cioloș, marți, la Bruxelles, într-o discuție cu jurnaliștii.