Breaking news

Szocs Zoltan, Preşedintele grupării extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, arestat preventiv

Szőcs Zoltán, Preşedintele “Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, a fost arestat preventiv pentru că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive ce urmau să fie detonate de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie. 

szocs_zoltanLa solicitarea procurorilor DIICOT, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Szőcs Zoltán pentru 30 de zile.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală îl acuză pe Szocs Zoltan de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM  suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul BEKE ISTVAN ATTILA, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: ”FACEM””, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Promotor al sloganului ”Ținutul Secuiesc nu e România !” și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, ”trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

La data de 13.10.2015 Szocs Zoltan  a părăsit România, revenind în țară la data de 20.12.2015.

Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA și a celorlalți participanți la ședința din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA.

La data de 29.12.2015  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au efectuat un număr de 4 percheziții la domiciliul/resedintele suspectului Szocs Zoltan, acesta urmând să fie condus în vederea audierii la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Tóth Bálint, purtătorul de cuvânt al “Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Secuiesc, că procurorii au tras concluziile legate de Szőcs Zoltán dintr-o “presupusă conversaţie”, în timp ce la percheziţiile de marţi au găsit doar câteva volume semnate de Wass Albert, “care nu sunt bombe şi nu sar în aer”.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a organizaţiei, Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii întreaga conversaţie care ar fi avut loc în 10 octombrie între Beke István şi Szőcs Zoltán, întrucât în ziua menţionată, conform purtătorului de cuvânt, cei doi nu au luat legătura nici telefonic, nici personal.

Tóth Bálint a cerut autorităţilor să dea publicităţii şi rezultatele anchetei pirotehnice făcute în cazul lui Beke István, afirmând că aceştia nu au probe legate de fabricarea de bombe.

“Vrem să ştim din ce motive sunt supravegheaţi membrii organizaţiei noastre, organizaţie care se ocupă de evenimente culturale şi susţine demersurile pentru autonomie. Întrebarea este dacă şi alţi reprezentanţi ai ONG-urilor similare sunt supravegheaţi?”, a spus Tóth Bálint.

Tóth Bálint a cerut partidelor maghiare din România “să ia atitudine” în cazul lui Beke István şi Szőcs Zoltán.

Decizia Curții de Apel București poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

>