Breaking news

Syriza, victorie istorică la alegerile parlamentare din Grecia

Partidul extremist Syriza, a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile prezidențiale din Grecia. Partidul premierului  Antonis Samaras, s-a clasat pe locul doi cu aproximativ 25% din voturi.

syriza-Alexis TsiprasPotrivit exit-poll-urilor, Partidul de extremă stânga Syriza ar fi câștigat alegerile parlamentare în Grecia cu circa 40% din voturi.

Panos Skourletis, purtătorul de cuvânt al Syriza a declarat presei elene că rezultatul de duminică reprezintă ”un mesaj pentru Europa”.

„Pare o victorie istorică” și este „un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, și aduce o ușurare”, a declarat, la postul de televiziune Mega, Skourletis, după apariția exit-poll-urilor.

Partidul Syriza condus de Alexis Tsipras, vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate. În baza acestor măsuri electorale, partidul ar fi obținut între 35,5% și 39,5% din voturi.

Astfel că Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al Greciei din ultimii 150 de ani și primul lider al unei mișcări populare care ajunge la putere într-o țară din UE de la începutul crizei datoriilor în 2010.

Noua Democrație, formațiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii.

Partidul de centru To Potami și formațiunea de extremă-dreapta Zori Aurii luptă umăr la umăr pentru poziția a treia, fiecare situându-se între 6,4 și 7% din sufragii.

Dacă rezultatele se confirmă oficial, Syriza ar urma să aibă între 145 și 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

Premierul Victor Ponta a apreciat că victoria în alegerile din Grecia a partidului stângii radicale Syriza are ca „morală” faptul că rezultatele economice, locurile de muncă și viața de zi cu zi a cetățenilor contează cel mai mult.

Grecia — victorie categorică pentru Syriza! Morala/lecție pentru noi — contează economia, joburi, social, siguranța (speranța) pentru viața de zi cu zi”, a scris Ponta pe Twitter.

Grecii au fost chemați la urne, duminică, pentru alegeri anticipate, după ce în decembrie 2014, Parlamentul de la Atena nu a reușit să aleagă președintele țării.

Stavros Dimas, un fost comisar european, candidatul Guvernului grec în alegerile prezidenţiale, nu a reușit să întrunească voturile majorității parlamentare.

Astfel că Parlamentul a fost dizolvat şi au fost convocate alegeri legislative anticipate.

Germania a avertizat Grecia că orice încercare de a împiedica măsurile de austeritate impuse într-o ţară ce foloseşte moneda euro, după alegeri, nu va fi tolerată, stabilind astfel ţara pe un curs contrar UE şi BCE.

Primul ministru al Greciei, Antonis Samaras, a avertizat parlamentarii şi alegătorii că perspectiva unei victorii a partidului Syriza „ar arunca Grecia în haos“.

>