Breaking news

Sute de români au protestat la Londra în fața televiziunii care a difuzat documentarul ”Romanians are coming”

Românii din Londra iau atitudine față de documentarul ”Romanians are coming” difuzat de postul de televiziune Channel 4, în care românii sunt prezentați ca și țigani.

protest romani londra channel 4Duminică, câteva sute de români stabiliți în Marea Britanie s-au adunat ca să protesteze în fața sediului postului TV Channel 4. Românii sunt nemulțumiți de modul în care jurnaliștii televiziunii londoneze au prezentat comunitatea românească.

„Protestul tăcerii” a fost convocat de români, pe Facebook, după difuzarea la începutul săptămânii a unui prim episod al documentarului intitulat „Romanians are coming”.

„Protestăm faţă de modul în care Channel 4 a decis să trateze problema imigraţiei românilor. Considerăm că abordarea din documentarul ‘Vin Românii’ este nedreaptă faţă de cetăţenii români care muncesc şi studiază în Marea Britanie”, au scris pe Facebook, inițiatorii protestului.

Românii s-au adunat începând cu ora 15.00 (17.00, ora României) în faţa postului de televiziune Channel 4, pe strada Horseferry, în centrul Londrei.

Românii spun că producătorii documentarului au ales să prezinte poveștile a trei români stabiliți în Marea Britanie și care trăiesc la limita sărăciei, fără un loc de muncă stabil, fără a se integra și care reprezintă cazuri izolate.

Și că acest documentar nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie.

În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, „exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conținutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunității de români din Marea Britanie”.

”Referitor la primul episod al serialului, Ambasada României la Londra nu este în măsură să comenteze opiniile și experiențele de viață prezentate, având în vedere că, atât naratorul cât și personajele din filmul documentar sunt cetățeni români care îşi spun poveștile de viaţă, adeseori triste și emoționante. Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. Ȋn imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici. Ȋn contextul difuzării acestei serii, ne exprimăm speranţa că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunități românești din Marea Britanie”, se arată în comunicatul oficial al Ambasadei României la Londra, remis exclusivNEWS.ro.

Premierul Victor Ponta a exprimat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestanţii români din Londra.

”Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri”, a transmis Ponta, duminică după-amiază, în mesajul care îi este adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.

Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming”,  difuzat marţi seara de Channel 4, prezintă cazurile a trei români ajunşi în Marea Britanie.

Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniştilor, dincolo de materialele de presă privind imigraţia. Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice.