Breaking news

Sute de dosare zac de mai bine de 10 ani în birourile judecătorilor. CSM face doar statistici

loading...

De mai bine de zece ani de zile, în instanțele din România sute de dosare zac în birourile judecătorilor și în arhivele tribunalelor și judecătoriilor, iar CSM, anual face statistici și anunță românii că le monitorizează prin intermediul Inspecției Judiciare.

judecatorÎn loc de competentă și rapidă soluționare, CSM le oferă românilor doar statistici bizare despre dosarele nefinalizate în ultimii zece ani.

Volumul de muncă al judecătorilor, procedurile judiciare, complexitatea dosarelor, administrarea probelor, cerul și pământul, toate sunt de vină pentru dosarele încă nesoluționate. Însă judecătorii nu au nicio vină.

„La nivel naţional, analiza datelor statistice relevă că numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrele I şi II ale anului 2014 şi în semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 – 15 ani, 29 cu o vechime între 15 – 20 de ani şi 4 cu o vechime de peste 20 de ani. Printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluţionării cauzelor se află modificarea în timp a componenţei completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competenţă, strămutarea unor dosare, suspendarea judecăţii pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluţionării iniţiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanţelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunţării, precum şi motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti. Secţia pentru judecători apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor. Prin urmare, aceste cauze trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Începând cu anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor care înregistrează o vechime în sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspecţiei Judiciare. Monitorizarea vizează respectarea dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în scopul creşterii gradului de responsabilizare a judecătorilor.

loading...