Breaking news

Șuruburi autoforante: ce sunt și la ce pot fi folosite?

În construcții și în amenajări interioare există situații în care poate fi necesară prinderea unor elemente cu ajutorul șuruburilor. Șuruburile pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul substratului pe care sunt folosite, iar cel mai adesea la acestea se face referire sub denumirea de șuruburi autoforante. Află ce sunt șuruburile autoforante și la ce sunt folosite acestea, din materialul următor!

Ce sunt șururburile autoforante?

Șuruburile autoforante definesc acele organe de ansamblare care își pot „croi” singure drum prin material, fără a fi necesară realizarea unei găuri prealabile. De asemenea, în acest caz nu este necesară nici folosirea unui diblu sau a unui alt sistem de prindere. Există mai multe tipuri de  șuruburi autoforante ce pot fi folosite pentru construcții, iar din acest motiv este important să alegi produsele potrivite pentru lucrările pe care le ai de realizat. 

Șuruburile autoforante pot fi delimitate după următoarele tipuri de substraturi și cerințele lor:

Șuruburi autoforante pentru elemente din tablă

Aceste tipuri de șuruburi pot fi folosite pentru prinderea elementelor de tablă, cum ar fi în cazul gardurilor sau a acoperișurilor. Șuruburile sunt eficiente și rezistente, iar marele avantaj al acestora este tocmai faptul că pot tăia singure în material, datorită filetului, lucru care conduce la economii masive de timp și bani. Practic procesul de prindere este mai rapid și mai eficient, fără să necesite cheltuieli cu personal specializat sau costuri legate de alte accesorii și materiale.

În cazul în care sunt folosite elemente metalice sau foi de tablă cu grosime mare se recomandă pregătirea prealabilă a suprafețelor. Acest lucru presupune realizarea unei mici adâncituri în zona de pătrundere a șurubului, pentru a facilita intrarea acestuia. 

Șuruburi metrice cu filet

Pentru prinderea elementelor metalice masive, cu grosimi mari, se recomandă folosirea șuruburilor autoforante pentru metal. Acestea sunt o categorie specială de șuruburi, în care pot fi delimitate două părți ale organului de asamblare. Pe de o parte vorbim despre un cap și o tijă, dar și despre o piulită care se strânge în zona inferioară a tijei, în funcție de grosimea piesei. 

Șuruburi autoforante pentru tablă subțire

Există situații în care este nevoie de fixarea unor elemente subțiri de tablă. Pentru a avea certitudinea unei prinderi eficiente se pot folosi șuruburi cu cap înecat, cu cap hexagonal sau șuruburi cu cap lentilă. 

Șuruburile autoforante sunt o opțiune foarte bună pentru realizarea unor lucrări de calitate, sigure și durabile. Acestea oferă avantajul realizării unor prinderi rapide și eficiente, care nu necesită și alte scule pentru montaj.

De ce să alegi șuruburi autoforante?

De cele mai multe ori șuruburile autoforante sunt folosite în medii agresive sau expuse la intemperii. Unul dintre avantajele majore ale acestora este și faptul că ele rezistă foarte bine la factori exteriori, sunt rezistente la coroziune și oxidare. Acestea sunt realizate din oțel zincat, lucru care le sporește foarte mult rezistența, mai ales comparativ cu alte tipuri de șuruburi. 

Alegerea șuruburilor autoforante nu este un proces dificil. Totuși, atunci când nu ai suficient de multe informații sau atunci când nu ești familiarizat cu acest domeniu poate fi destul de greu să faci alegerea corectă. 

Alege să discuți cu specialiștii despre alegerea șuruburilor potrivite, mai ales în situația în care este necesară o soluție eficientă de prindere în cazul elementelor masive din oțel.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/veq2VLmBldc

>