Breaking news

Sunteți în căutarea unui aragaz și nu știți dacă doriți unul electric, pe gaz sau mixt?

Fiecare tip de aragaz are avantaje și dezavantaje astfel încât alegerea celui mai bun aragaz depinde foarte mult de suma pe care doriți să o cheltuiți precum și de stilul dumneavoastră de gătire.

Aragaz electric sau pe gaz: Care este mai ieftin de utilizat?

Alegerea unui aragaz electric sau a unuia pe gaz este influențată în mare măsură de experiențele anterioare ale utilizatorului precum și de instalația există în bucătărie.

Aragazul electric este mai eficient energetic astfel încât va consuma mai puțină energie decât cel pe gaz dar datorită prețului mai mare al energie electrice în comparație cu cel al gazului natural costul de utilizare este mai mare în cazul aragazului electric .
Acest lucru în combinație cu faptul că aragazele pe gaz au un preț de achiziție mai mic decât cele electrice face ca cele pe gaz să fie principala opțiune pentru multe persoane.

Avantajele și dezavantajele aragazelor electrice și a celor pe gaz

Desigur că nu doar costurile de achiziție și de utilizare trebuie luate în considerare când se alege tipul de aragaz. Ambele tipuri de aragaze, electric și gaz, au avantajele și dezavantajele lor care pot influența decisiv tipul de aragaz ales pentru achiziționare.

Avantajele aragazului pe gaz

  • Generare instantanee a nivelului de căldură: Arzătoarele pe gaz montate pe aragaz sunt capabile să genereze instant căldura maximă care este distribuită uniform în baza vasului de gătit.
    Costuri de achiziție mici: Un aragaz pe gaz cu siguranță la plită și cuptor poate fi achiziționat cu 600 Lei ceea ce înseamnă că este destul de accesibil.
    Costuri de utilizare mici: Încă prețul gazului natural este destul de mic ceea ce face ca factura cu utilizarea aragazului pe gaz să fie destul de mică.
    Rotisor: Sunt unele modele dotate cu rotisor care permite coacerea uniformă a bucăților mari de carne.

Dezvantajele aragazului pe gaz

  • Distribuirea neuniformă a căldurii: Puține sunt modele de aragaze pe gaz care să aibă montat în interiorul cuptorului și un ventilator astfel încât distribuirea caldurii se realizează în mod natural într-un mod neuniform și anume căldura generată de arzătorul inferior se acumulează în partea superioară a cuptorului fapt care duce la o coacere neuniformă a preparatelor.
    Durată mare pentru încălzirea cantitătilor mari de lichide: Dacă obișnuiți să încălziți cantități mari de apă atunci trebuie să știți că aragazul pe gaz nu este tocmai cea mai bună soluție.
    Curățare mai greoaie: Procesul de curățare al aragazului pe gaz durează mult mai mult decât la cel electric și acest lucru este datorat în mare parte numărului mai mare de componente (grătare, arzătoare etc).
    Instalare: Dacă nu aveti deja instalația de gaz atunci autorizațiile necesare pentru efectuarea instalației și conectarea aragazului vor depăși suma achitată pentru achiziționarea aragazului pe gaz.

Avantajele aragazului electric

  • Distribuirea uniformă a căldurii: Ventilatorul montat pe panoul posterior al cuptorului asigură o distribuire uniformă a căldurii fapt care face ca preparatul aflat la gătit să fie supus la aceeași temperatură pe toată suprafața sa.
    Cuptoare multifuncționale: Cuptoarele pe gaz au maxim 2 arzătoare (Jos și Grill) pe când cele electrice pot avea și 4 elemenți încălzitori care se pot combina împreună cu ventilatorul pentru a obține condițiile ideale de coacere pentru multe tipuri de preparate.
    Curățare ușoară: Dacă vorbiim de aragazele cu plita pe inducție și cuptorul electric atunci procesul de curățare este foarte ușor de făcut fără a necesita utilziarea solutiilor speciale de curățare.
    Grill electric: Performanțele de coacere ale grill-ului electric sunt net superioare celui pe gaz mai ales dacă funcționează intermitent cu ventilatorul.

Dezvantajele aragazului electric

  • Costuri mai mari de utilizare: Încă în România energia electrică este mai scumpă decât gaz natural ceea ce înseamnă că și utilizarea aragazului electric implica costuri mai mari decât a celui pe gaz.
    Costuri mai mari de achiziție: Pentru achiziția unui aragaz electric este nevoie de cel puțin 1000 Lei care de fapt este un model de bază fără multe dotări. Un aragaz electric performant de la producători precum AEG, Bosch etc, au preț de achiziție de peste 3000 Lei.

După cum  e poate observa dacă vă interesează ca aragazul ales să aibă performanțe foarte bune atunci trebuie ales un aragaz electric care să aibă plita cu inducție și cuptorul electric multifuncțional.

>