Breaking news

Sunt eficiente cadrele de mers si saltelele antiescare in metodele de recuperare a paraplegicilor?

Paraplegia ca si termen medical acopera o serie de deficiente – in randul celor afectati exista persoane care pot ramane toate viata intr-un scaun cu rotile, insa si persoane care pot sa stea in picioare, ajutandu-se de cadre de mers, sau persoane care pot sa mearga. Aceasta afectiune presupune deterioarea membrelor inferioare si nu neaparat imposibilitatea de a face activitati.

Exista paraplegici care se pot deplasa chiar si fara ajutorul cadrelor de mers sau bastoanelor

In practica medicala se poate vorbi despre urmatoarele manifestari ale paraplegiei:

  • pacientii care se confrunta cu traume semnificative in partea superioara a pieptului nu se pot misca deloc;
  • cei care sunt afectati de la nivelul pelvisului in jos isi pot ridica membrele inferioare pana la nivelul soldurilor;
  • pacientii afectati doar partial, in partea din josul leziunii, pot sa se deplaseze pe distante mici, chiar si fara ajutorul unor dispozitive de mers, precum cadrele sau bastoanele.

Recuperarea pacientilor cu paraplegie are in prim plan reeducarea vezicii si intestinului, reeducarea motorie si a sensibilitatii. Procesul de recuperare se poate desfasura la pat, in sezut, in mers si ortostatism.

Ce presupune recuperarea paraplegicului la pat?

Cele mai importante aspecte ale recuperarii la pat includ:

  • pozitionarea pacientului – este absolut necesar sa se evite aparitia escarelor, motiv pentru care se schimba frecvent pozitia corpului pacientului, se maseaza pielea si se utilizeaza saltele antiescare;
  • pe langa faptul ca este necesar sa se lucreze mobilizari pasive si active cu pacientul, gimnastica respiratorie are un rol esential. Aceasta are ca scop obtinerea unei respiratii abdomino-diafragmatice corecte si, atunci cand este necesar, o evacuare a secretiilor bronsice prin posturi de drenaj.
  • autoposturarile in pat au, de asemenea, un rol determinant in recuperare si constau in antrenarea persoanei care se confrunta cu boala sa poata sa isi schimbe singura pozitia in pat.

Recuperarea paraplegicilor se poate realiza si din pozitia sezand

Recuperarea din pozitia sezand se poate derula acasa sau la spital, doar daca gravitatea leziunilor permite aceasta abordare. Unele leziuni vertebrale nu permit procesul de recuperare in sezut, fiind deosebit de grave. Fracturile instabile, de exemplu, pot sa contribuie major la imposibilitatea de ridicare a bolnavului in sezut. Similar si persistenta durerilor de spate.

In acest tip de recuperare se au in vedere:

  • pozitia “sezand alungit” din care se pot face mobilizari active si pasive;
  • pozitia “stand scurtat” (pe scaun) foarte utila pentru transferul bolnavului in scaunul cu rotile.

Nu in ultimul rand, recuperarea se poate face in mers si ortostatism

Un astfel de proces poate sa inceapa doar atunci cand persoana afectata isi poate mentine echilibrul stand in sezut, cu brate intinse inainte. In acest tip de recuperare unii pacienti pot avea nevoie de orteze si pot utiliza carjele sau cadrele de mers.

De unde se pot achizitiona produse utile in recuperare?

Raspunsul acestei intrebari este simplu! Inclusiv din mediul online. Din MagazinulOrtopedic.ro, de exemplu, se pot achizitiona toate dispozitivele utile pentru bolnavul paraplegic, indiferent de tipul de recuperare abordat. Preturile pentru produse sunt accesibile si oferta este absolut generoasa in ceea ce priveste complexitatea sa.