Breaking news

Suedia închide patru închisori din lipsă de pușcăriași

Suedezii închid patru penitenciare pentru că nu mai au deținuți. Și asta în condițiile în care în România închisorile sunt suprapopulate.

inchisoare suediaSuedia, țara nordică din Europa, recunoscută pentru penitenciarele sale luxoase, închide pușcăriile.

Nivelul infracționalității în Suedia a scăzut atât de mult, încât autoritățile sunt nevoite să închidă patru penitenciare şi un centru pentru arestări preventive.

Suedia are doar 4.800 de deţinuţi la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori.

Numărul deţinuţilor din Suedia a scăzut în ultimii nou ani de zile, cu aproape o mie.

Relaxarea pedepselor pentru cei care fac trafic cu droguri, dar și programul de reeducare demarat de penitenciare joacă un rol important în reducerea numărului deținuților.

Dacă în Suedia se închid penitenciare, în România trebuiesc deschise noi pușcării. Întrucât numărul deținunților crește alarmant și nu mai sunt locuri în actualele închisori.

Autoritatea Națională a Penitenciarelor are în subordine 21 de unităţi – secţii pentru arest preventiv, 15 penitenciare cu regim închis şi de maximă siguranţă, 16 unităţi cu regim semideschis şi deschis, două penitenciare pentru minori şi tineri şi un penitenciar pentru femei, şase secţii pentru deţinute existând şi în alte penitenciare.

Cei mai mulţi deţinuţi – 28.473 – sunt condamnaţi definitiv, 3.179 sunt arestaţi preventiv şi condamnaţi în primă instanţă, iar 165 sunt minori aflaţi în centre de reeducare.

Numărul deţinuţilor din penitenciarele româneşti a crescut în ultimii cinci ani de la 26.212 în 2008 la 31.817 în 2012.

Dintre cei aflaţi în detenţie, 45,78% sunt recidivişti, ponderea acestora situându-se aproximativ la acelaşi nivel, din 2009. Capacitatea de cazare s-a majorat cu 783 de locuri anul trecut.

>