Breaking news

Succes românesc. Alpiniștii români au cucerit Vârful Nanga Parbat din Himalaya

Echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell.

Nanga ParbatRomânii au atins vârful muntelui pe 19 iunie 2013. Duminică, în foaierul Sălii Radio din București, alpiniștii vor povesti periplul pe munte și pățaniile din timpul expediției.

Cucerirea celui de-al nouălea opt-miar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan.

Echipa românească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.

Nanga Parbat, numit şi „Muntele destinului“, este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat.

Performanţa alpiniştilor români este cu atât mai apreciată cu cât dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe spectaculosul versant Rupal.

Deşi au mai fost două expediţii româneşti care au încercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reuşit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török. Anul 2013 este din nou unul bogat în performanţe înregistrate de alpinismul românesc în Himalaya.

Despre acestea, dar şi despre alte amănunte din timpul ascensiunii, vor vorbi duminică cei cinci alpinişti români.

Echipa de alpiniști sosește în țară pe data de 27 iulie 2013 ora 20:50 pe Aeroportul International Henri Coandă din Otopeni.