Breaking news

SUA transferă arsenalul nuclear din Turcia în România. MAE neagă informațiile

Americanii au început să mute arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă joi EurActiv.com. Autoritățile române neagă vehement informațiile.

baza militara nato turciaPuciul eșuat din Turcia i-au determinat pe americani să își mute arsenalul nuclear staționat la baza NATO din Incirlik, la baza militară de la Deveselu din Județul Olt.

Informația a fost făcută publică de site-ul EurActiv.com care precizează faptul că mutarea focoaselor nucleare se realizează pe fontul deteriorării relațiilor dintre SUA și Turcia.

Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România.

Circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de granița cu Siria.

În timpul puciului eșuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze.

În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns.

Este probabil ca amplasarea de arme nucleare tactice americane în apropierea granițelor Rusiei va înfuria Moscova și va duce la o escaladare a tensiunilor. Amplasarea de rachete nucleare rusești în Cuba în 1962 a fost momentul din Războiul Rece cel mai aproape de a declanșa un război nuclear la scară mare.

NATO a trimis EurActiv un răspuns formulat în termeni diplomatici, indicând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfășurate în Europa rămân „sigure”.

„La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificați Comunicatul Summitului NATO de la Varșovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: „Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziționate în Europa și pe capabilitățile și infrastructura furnizate de Aliații implicați. Acești Aliați vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure și operaționale”, a transmis un scris un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

Ministerul Afacerilor Externe din România a respins joi informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informații„, a precizat MAE, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, afirmă că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic și nici la nivel specializat referitor la un eventual transfer în România al focoaselor nucleare ale SUA staționate în Turcia și a calificat drept speculații informațiile vehiculate în presă în acest sens.

„Ce vă pot spune este că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Deci categoric nu putem vorbi reacționând la această informație decât că este o speculație”, a declarat Mihnea Motoc joi la Buzău, unde a participat la manifestările dedicate Centenarului Armatei a 2-a.