Breaking news

SUA este la un pas de o catastrofă nucelară

Risc crescut de catastrofă nucelară în SUA, după ce ploile din luna iunie au inundat centrala nucleară din Nebraska.

centrala.nuclearaPotrivit ziarului Gândul care citează publicația pakistaneză ”The Nation”, situaţia de la Nebraska ar fi „unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istoria Statelor Unite”.

Zvonurile unei catastrofe nucelare sunt alimentate de faptul că Administraţia Aviatică a SUA a instaurat o zonă „no-fly” deasupra centralei din Nebraska, afectată de un incendiu şi de ieşirea din matcă a fluviului Missouri.

În raportul întocmit de Agenţia pentru Energie Atomică din Rusia, se arată că regimul Obama ar fi ordonat oprirea „totală şi completă” a ajungerii în presă a oricăror informaţii despre „topirea aproape catastrofală a miezului reactorului” de la centrala din Nebraska.

Conform raportului, centrala a suferit „pierderi catastrofale” în ceea ce priveşte răcirea unuia dintre reactoare, după inundaţiile „istorice” din 7 iunie.

Pe site-ul OPPD, compania care deţine centrala din Nebraska, este negată o informaţie apărută în presa americană, conform căreia unitatea este afectată grav, vorbindu-se de „nivelul 4 de urgenţă”.

Americanii au anunţat oficial că la Nebraska au avut loc „scurgeri neglijabile de gaze nucleare”, spunând că evenimentul este cenzurat din „motive politice”. Ruşii scriu că acest lucru ar putea genera o „reacţie violentă” a americanilor, când vor afla că li s-ar fi ascuns adevărul.

Reactorul centralei din Nebraska a fost deja oprit, pentru realimentare, iar purtătorul de cuvânt al unităţii a declarat că „operatorii au făcut tot ce le stă în putinţă pentru a răspunde situaţiei actuale”.