Breaking news

SUA a testat cu succes elemente ale scutului antirachetă de la Deveselu

Statele Unite ale Americii au testat cu succes noi elemente care vor compune scutul antirachetă ce va fi amplasat la Deveselu în județul Olt.

scut.antirachetaPe 6 noiembrie 2014, Agenția de Apărare Antirachetă şi Forțele Navale ale SUA au efectuat un nou test care a implicat un interceptor tip SM3 Block I B, de tipul interceptorilor care vor fi amplasați la Baza Militară Deveselu.

„Ministerul Afacerilor Externe salută desfăşurarea cu succes, la 6 noiembrie 2014, a unui nou test care a implicat un interceptor tip SM3 Block I B, de tipul interceptorilor care vor fi amplasați la Baza Militară Deveselu. Testul, efectuat de Agenția de Apărare Antirachetă şi Forțele Navale ale SUA, a reconfirmat eficienta sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis și capacitatea interceptorilor SM3 Block IB de a angaja și distruge țintele inamice. În același timp, testul a demonstrat modalitatea prin care interceptorul menționat distruge o racheta balistică inamică, respectiv exclusiv prin forța cinetică de impact”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Acest test reprezintă un argument semnificativ pentru eficacitatea sistemului Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice, cât şi o confirmare vizând desfăşurarea în termen a etapei a II-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa a SUA (European Phased Adaptive Approach – EPAA), care presupune operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă din Baza Militară Deveselu la orizontul anului 2015.

Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contribuţia României la arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO.