Breaking news

Studiu privind efectele analizelor de tip RMN, efectuate în copilărie

loading...

Risc ridicat de leucemie sau de cancer – acesta este rezultatul testelor de tip RMN, dacă analizele sunt efectuate mai mult de două ori până la vârsta de 15 ani.

Expunerea la radiaţiile a mai mult de două scanări înainte de împlinirea vârstei de 15 ani ar putea tripla mai târziu riscul de cancer al creierului sau leucemie, arată un studiu recent.

Cu toate că riscul apariţiei acestor boli nu este foarte ridicat, oamenii de ştiinţă recomandă totuşi reducerea la minimum a dozelor de radiaţii ionizante emise de scanere.

Studiului, realizat pe baza unui eşantion de 178.604 pacienţi de vârste sub 22 de ani, care au efectuat scanări între 1985-2002 în spitalele britanice, a stabilit pentru prima oară o legătură directă între dozele de radiaţii primite în timpul copilăriei şi un risc crescut de cancer al creierului şi de leucemie, afirmă autorii.

Potrivit studiului, expunerea la radiaţiile ionizante a două sau trei scanări ale creierului în timpul copilăriei – adică o doză cumulată de 60 miligray (mGy) – ar putea tripla riscul creierului de a se îmbolnăvi peste ani de cancer.

Riscul de a contracta o leucemie ar fi de asemenea triplat pentru o doză cumulată de 50 mGy, primită la nivelul măduvei osoase.

loading...