Breaking news

STS spune că medicul Radu Zamfir ar fi dat ora de pe telefonul mobil și nu coordonatele geografice

loading...

STS minte cu nerușinare și îl acuză pe medicul radu Zamfir că ar fi dat de două ori ora indicată de telefonul mobil și nici vorbă de coordonate geografice privind locul unde s-a prăbușit avionul.

radu zamfir - stsSTS își acoperă incompetența dând vina pe medicul Radu Zamfir și încercând să îl discrediteze.  După ce inițial a spus că medicul nu a oferit operatorului 112 niciun detaliu cu privire la locul prăbușirii, purtătorul de cuvânt, Adrian Fulea continuă să-l denigreze pe radu Zamfir.

Încercând să apere conducerea STS în contextul accidentului aviatic din Apuseni, Traian Băsescu a declarat că STS nu poate localiza telefoane mobile, ci doar fixe, şi că nu are capacitatea şi nici echipament pentru a realiza aceste localizari.

Serviciul de Telecomunicații Speciale protestează ferm față de afirmațiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său și pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca și coordonate ora afișată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1 iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt coordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46 a refuzat să mai dea alte informații spunând că a transmis informațiile și că nu mai dă nimic. Dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112”, a declarat purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.

Numai că declarațiile medicului Radu Zamfir și ale medicului Sorin Ianceu îl contrazic flagrant pe Adrian Fulea, care minte fără să clipească.

Potrivit ziarului România Liberă, Radu Zamfir a apelat 112, serviciul de urgenţă administrat de STS, de pe două numere de telefon. Primul apel către STS a fost efectuat de medic de pe un număr Vodafone la ora 16:22:33. Au urmat şi alte apeluri de pe acelaşi număr. Peste trei ore mai târziu, la 19:31:15, medicul a apelat STS de pe un număr Orange.  Pentru fiecare din cele două numere de telefon, STS a întocmit câte o hartă de localizare.

Locul din care medicul Radu Zamfir a apelat STS de pe un număr Vodafone se află la aproximativ un kilometru distanţă de una din marginile zonei identificate de STS ca fiind acoperite de semnalul antenei Vodafone. În cazul Orange, însă, harta desenată de STS este la kilometri buni de locul în care se afla medicul atunci când a apelat 112.

Comunicatul STS de azi vine la o zi după ce Băsescu a spus că instituția nu are în atribuții localizarea apelurilor de la 112 și că poate face acest lucru doar dacă se sună de pe un telefon fix. Nimic mai fals. Pe site-ul instituției scrie negru pe alb ce atribuții îi revin și că poate localiza prin sistemul 112, pe care-l gestionează, apelanții la sistemul de urgență.

În aceste zile, s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni, ideea că STS-ul trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciună, STS-ul nu are nici echipamente pentru aşa ceva, nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. Prin reglementările legale, STS-ul preia, pe linia de apeluri de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie. STS-ul are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei sau al sectorului celulă de la operator, dacă este Orange sau Vodafone, sau alt opertator de telefonie mobilă. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite imediat, către structurile care, conform procedurilor, trebuie informate, este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă, care arată aşa: aici sunt cei aproape 200 de kilometri pătraţi, pe care STS-ul i-a furnizat ca informaţie, tuturor structurilor, conform procedurilor stabilite în astfel de cazuri. Repet, STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de indentificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună.”, a spus duminică Băsescu.

Numai că pe site-ul STS și al 112, se arată că ”sistemul 112 functionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile”. 

loading...