Breaking news

STS cheltuie 7 milioane de euro pe 23.000 de tablete ca să împiedice votul ilegal

Procesul de votare în România va fi monitorizat în timp real prin intermediul a 23.000 de tablete care costă bugetul de stat circa 7 milioane de euro.

tablete - votServiciul de Transmisiuni Speciale a lansat o licitație publică prin intermediul căreia vrea să cumpere 23.000 de tablete cu 7 milioane de euro. Adică cheltuie în medie 305 euro pe o tabletă ca să monitorizeze în timp real prezența la urne și să împiedice astfel votul multiplu.

Cu ajutorul unul program Android creat de specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, actul de identitate al votantului va fi scanat și astfel se împiedică frauda la vot.

Totodată, STS va avea date în timp real despre prezența la vot în fiecare secție de votare din România.

Sistemul va fotografia cele două linii de cifre şi litere din josul actului care conţin informaţii legate de tipul documentului, seria şi numărul acestuia, codul ţării emitente, numele şi prenumele titularului, cetăţenia, data naşterii, sexul, valabilitatea dar şi codul numeric personal.

Firmele care se vor înscrie la licitaţie vor primi aplicaţia creată de STS, însă doar după ce vor semna un acord de confidenţialitate.

După ce vor testa tabletele, cei de la STS vor decide de la ce companie fac achiziția celor 23.000 de gadget-uri care vor securiza votul în România.