Breaking news

Stilul modern: 5 reguli de amenajare

Stilul modern de amenajare se caracterizează prin prospețime, linii simple și o organizare bine definită. Piesele de mobilier și de decor ocupă îndeajuns de mult spațiu, însă fără a îl aglomera. Iată care sunt principalele cinci reguli de amenajare ale stilului decorativ modern!

1. Mizează pe funcționalitate

Optează pentru mobilier în linii drepte, simple, care să ofere confort și să fie funcționale. De exemplu, modelele de scaune potrivite pentru o amenajare modernă se diferențiază prin structura solidă. Cele recomandate pentru dormitor au caracter ergonomic, iar cele pentru living sau bucătărie au suprafața șezutului confecționată din catifea, pentru un aspect rafinat, dar totodată fără să lase impresia de spațiu încărcat.

Optează pentru masă de cafea din lemn, cu design simetric și suprafață fină. Dulapurile și comodele moderne pot fi utilizate în mai multe moduri, astfel că poți alege unele modulare, pentru a permite îmbinări multiple. Canapeaua și fotoliile moderne au forme simple și, în general, sunt monocromatice – evită-le pe cele cu motive florale sau folclorice.

2. Mărește optic spațiul

Atunci când alegi culorile pentru fiecare cameră, îți recomandăm să ai în vedere unele deschise și să nu îți fie frică să experimentezi în privința texturilor scaunelor. Pentru scaune sau alte mici elemente poți selecta o culoare de accent, dar în rest se recomandă culorile neutre.

Ia în calcul linii verticale și texturi variate, precum catifeaua, care să încălzească vizual fiecare cameră. Păstrează o paletă redusă de nuanțe, pentru a nu lăsa impresia de aglomerare. Perdelele moderne sunt diafane, din materiale care îi permit luminii să pătrundă în cameră. 

3. Păstrează puține obiecte decorative

Stilul modern presupune utilizarea unui număr mic de obiecte decorative, iar acestea au și funcție practică. Astfel, caută unele care îmbină latura estetică și pe cea funcțională. De pildă, suporturile pe care le alegi pot avea forme deosebite, care să iasă în evidență. Cele din lemn sunt adecvate și le poți amplasa inclusiv în dormitor.

Spațiile pentru depozitare ar putea avea aplicații care să creeze joc de culori sau care să fie ascunse vederii. Pentru bucătărie poți folosi accente metalice. Dacă preferi tablourile în living, sunt indicate cele cu forme abstracte, fără prea multe detalii. O altă idee inspirată este să decorezi pereții din living sau dormitor cu puține fotografii înrămate.

4. Folosește plante naturale

Acestea pot fi integrate în livingul modern, cu o condiție: să acorzi atenție ghivecelor. Cele moderne au aspect unitar, sunt simple și monocromatice, fără elemente sculptate sau ornamente atașate. 

Ghivecele pot fi în forme geometrice sau din materiale naturale, precum bambus, iută sau cu finisaje lucioase, cu design simetric. Într-un decor modern poți amplasa și ghivece care sunt create în stil minimalist. Încearcă să utilizezi un număr mic de plante, iar ghivecele să fie dintr-o singură gamă.

5. Acordă atenție compartimentării

Dacă există posibilitatea să faci modificări ale locuinței în privința compartimentării sau dacă este încă în fază de proiect și dorești o amenajare în stil modern, îți sugerăm să optezi pentru open space.

Una dintre caracteristicile stilului modern implică unirea bucătăriei cu livingul printr-un hol, fără să amplasezi uși. Astfel, dacă merge să creezi open space, este o idee binevenită. Dacă poți alege și dimensiunile camerelor, este bine ca spațiul lor să fie generos.

Stilul modern presupune ideea de elemente simple și armonizate, linii drepte, ce creează o atmosferă lejeră și plină de prospețime. Ține cont de regulile pe care ți le-am prezentat, dar și de preferințele tale, și transformă-ți locuința în cel mai confortabil și minunat loc!

Sursă foto: shutterstock.com

>