Breaking news

Stelian Tănase, demis de Parlament de la șefia Televiziunii Române

Stelian Tănase a fost demis din funcția de Președinte Director General al TVR, de către Parlamentul României. Irina Radu urmează să fie numită președinte interimar al Televiziunii Române.

stelian tanase - tvrPlenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins miercuri, raportul de activitate al TVR pe anul 2014. În favoarea respingerii proiectului au votat 222 parlamentari, iar 115 pentru.

Drept urmare, potrivit legii, Președintele TVR cât și Consiliul de Administrație sunt demiși de Parlament întrucât s-a respins raportul de activitate al Televiziunii Române.

Principalul motiv al respingerii proiectului de activitate a fost situația financiară catastrofală a Televiziunii Române.

parlamentarii i-au reproșat lui Stelian Tănase faptul că nu a făcut nimic pentru reducerea datoriilor TVR, ba din contră a băgat instituția în datorii și mai mari printr-un management catastrofal.

Astfel că după doar un an și nouă luni de stat la conducerea TVR, Stelian Tănase își pierde funcția. În acest moment, datoria fiscală totală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice.

Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.

Pierderile TVR au fost cauzate de penalităţi de 63 de milioane de lei (dintre care 61,6 milioane de lei la ANAF), provizioane – 49,3 milioane de lei (dintre care 41 de milioane de lei taxa TV neîncasată în perioada 2003 – 2009). Totodată, potrivit reprezentanţilor TVR, în anul 2014, 30% din taxa TV încasată s-a întors la bugetul de stat.

În 2014, TVR a făcut eforturi de reducere a cheltuielilor programelor difuzate de TVR 1 şi TVR 2. Costurile de producţie pentru programele TVR au scăzut în 2014 la aproximativ 20 de milioane de lei, faţă de circa 30 de milioane de lei în 2013, în timp ce pentru achiziţia de filme a fost cheltuită o sumă mai mică de 10 milioane de lei anul trecut, comparativ cu peste 10 milioane de lei în 2013. Costurile pentru achiziţiile de drepturi sportive au crescut în 2014 la aproape 50 de milioane de lei, faţă de circa 10 milioane de lei în 2013.

Cheltuielile cu personalul reprezintă 25,42% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR şi au fost, în 2014, cu 14,74% mai mici faţă de anul 2013. Totodată, cheltuielile cu colaboratorii au fost, anul trecut, cu 15,49% mai mici faţă de anul 2013.

Irina Radu urmează să fie validată de Parlamentul României în funcția de Președinte interimar al Televiziunii Române.