Breaking news

Steaua riscă excluderea din UEFA, din cauza condamnării lui Becali în dosarul Valiza

Clubul de fotbal Steaua București riscă să fie exclusă din cupele europene, ca urmare a condamnări lui Gigi Becali în dosarul Valiza, pentru dare de mită.

steaua exclusa din uefaCondamnarea la trei ani de închisoare cu executare pentru Becali în dosarul Valiza, poate avea urmări devastatoare și pentru clubul Steaua.

Părerile juriștilor și ale oficialilor FRF și LPF, privind o eventuală sancțiune a clubului Steaua, din partea UEFA, sunt împărțite.

Deși Becali nu figurează în mod oficial ca și patron în actele Stelei, ci doar ca finanțator, clubul poate primi sancțiuni întrucât Teia Sponte, fost membru în consiliul de administrație și vicepreședinte al clubului, în anul 2008, când a fost prins cu valiza de bani, de către DNA.

Dumitru Dragomir nu crede că Steaua va fi sancţionată de UEFA din cauza Dosarului Valiza.

Din punct de vedere al regulamentelor noastre după care ne ghidam, FIFA, UEFA, FRF, pentru mine și cel puțin pentru noi, am consultat și avocații, este caz încheiat. A fost judecat o data. Din punctul de vedere al regulamentelor românești Steaua nu pățește nimic. Becali nici nu era în acte. Ca ce să-l judece? Aaa, că făcea el pe nebunul pe la televizor, asta-i altceva”, a declarat Dumitru Dragomir.

Precedente în Europa există, în cazuri similare la fel cum este și cazul Stelei. În toamna lui 2011, turcii au câştigat titlul de campioni, dar au fost anchetaţi pentru trucarea unor partide. Forul european a intervenit şi a exclus echipa din Istanbul din UEFA Champions League, iar locul ei a fost luat de a doua clasată, Trabzonspor.

O situaţie similară s-a întâmplat şi în cazul lui Juventus. După scandalul Calciopoli, „Bătrâna Doamnă” a fost retrogradată în Serie B pentru că oficialii ei au mituit mai mulţi arbitri. Deşi se încoronase campioană, UEFA nu le-a permis torinezilor să joace în UEFA Champions League.

În 2008, mai mulţi oficiali de la FC Porto au fost condamnaţi de instanţele civile pentru că au mituit nişte arbitri. Pe plan intern, lusitanii au fost penalizaţi simbolic, dar forul de la Nyon a decis excluderea din UEFA Champions League a echipei. Porto a făcut apel şi a câştigat, astfel că a putut juca în competiţiile continentale.

Cazul lui FC Porto este cel mai apropiat de cel al Stelei, însă fapta pentru care Becali a fost condamnat, este mult mai puţin gravă decât cea pentru care fuseseră sancţionaţi oficialii portughezi.

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Înalta Curte, pentru că a încercat să îi mituiască pe jucătorii de la Universitatea Cluj, pentru ca aceştia să nu se lase învinşi în derby-ul cu CFR Cluj. Dacă U Cluj câștiga partida, Steaua devenea campioană în 2008.

Însă, pentru gura lui slobodă, chiar în fața instanței în termenul din 27 mai 2013, Becali riscă să fie sancționat, iar odată cu el și clubul.

”Doamnă judecător, nu vă port pică, vreau să vă zic adevărul. Dacă nu vreţi, Doamne ajută şi hai cu asta basta. Am promis 5.000 la egal şi 10.000 la victorie pentru Bistriţa”, a declarat Gigi Becali în faţa instanţei.

Aceste cuvinte prin care Becali a recunoscut intenția de dare d emită sub formă de premiere, se sancţionează dur conform regulamentelor sportive.

Articolul 60  din Regulamentul Disciplinar al FRF – Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor specifică:

1 Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF,unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, va fi sancţionată în mod cumulativ:

a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru doi ani;

c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.

2 Solicitarea, acceptarea promisiunii sau primirea unui avantaj nejustificat se sancționează în conformitate cu prevederile alin. 1 lit. a) – c) din prezentul articol.
3 În cazuri grave sau în caz de recidivă, sancţiunile prevăzute la alin. 1 lit. b) de mai sus pot fi înlocuite cu declararea persona non grata.
4 Prin avantaje nejustificate se înțeleg: bani, titluri de orice fel echivalând bani, bunuri, comisioane, împrumuturi, donații, prestări de servicii cu titlu gratuit, promovare în serviciu, oportunități de afaceri, alte avantaje cu caracter patrimonial, etc.
5 Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:
a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;
b) penalitate sportivă de 300.000 de lei.
6 În toate cazurile, organul jurisdicţional va decide confiscarea valorilor materiale sau financiare implicate în comiterea abaterii. Aceste valori vor fi folosite pentru programele de dezvoltare a fotbalului.
7 În cazul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute şi sancţionate de alin. 1 şi 2 ale prezentului articol, FRF/LPF/AJF au obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală.
8 Fapta persoanei care, direct sau indirect, deține acțiuni sau o funcție de conducere la mai mult de un club participant în competițiile organizate de FRF/LPF/AJF, se sancționează cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal până la încetarea motivelor de sancționare și penalitate sportivă de la 50.000 la 100.000 de lei.
9 Fapta unei persoane definită de art. 4.1 lit. a) – g) din prezentul regulament, de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-și apere corect șansele într-un joc de fotbal, se sancționează cu suspendare de 2 ani și penalitate sportivă de 1.000.000 de lei. În caz de recidivă, sancțiunea aplicată anterior va fi întotdeauna dublată.