Breaking news

Steagul României a fost modificat la fel ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Steagul României va fi modificat la fel ca pe vremea lui Ceaușescu. La propunerea deputatului PSD, Gheorghe Emacu, tricolorul va conține și stema țării.

tricololorul romanieiIncredibl dar adevărat. Vom avea un steag la fel ca în perioada comunistă. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor.

Potrivit amendamentului adoptat, la articolul 12 alieantul 1 se va specifica: drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.

În prezent, Constituţia stabileşte că: drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.

Legea nr. 75/1994 precizează că fâşiile drapelului naţional au culorile albastru cobalt, galben crom şi roşu vermion.

Doar în perioada comunistă, tricolorul României a fost modificat, introducându-se stema țării, cu secera și ciocanul. Acum, USL, va reintroduce stema țării, care nu mai conține secera și ciocanul.

Potrivit unei legende răspândite pe teritoriul românesc, culorile roşu, galben şi albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alţii pentru a-i desemna pe aceştia.

Tricolorul devine un simbol al naţiunii româneşti la începutul secolului XIX. Se poate remarca prezenţa celor trei culori în canafii şi în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificaţia: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşulsângelui)”

Constituţia din 1866 a României prevedea la articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Ordinea şi dispoziţia culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 1867. Culorile drapelului erau aşezate vertical. Stema ţării era aşezată doar pe drapelele armatei şi cele princiare, în centru, cele civile rămânând fără stemă. Aceeaşi diferenţiere era făcută şi pentru pavilioanele marinei de război şi a celei civile.

După înfăptuirea României Mari, drapelul oficial va rămâne în continuare cel tricolor, cu fâşiile dispuse vertical şi fără stemă în centru.

Constituţia Republicii Socialiste România, adoptată în 1965, prevedea la articolul 118 următoarele: „Drapelul Republicii Socialiste România poartă culorile roşu, galben şi albastru, aşezate vertical, cu albastrul lângă lance. În mijloc este aşezată stema Republicii Socialiste România”.

Modificarea drapelului României va implica în mod automat multe milioane de euro cheltuite de către toate instituțiile statului pentru achiziția noilor steaguri, cât și modificarea tuturor actelor care includ în antet steagul României.

>