Breaking news

Jaf de un miliard de euro din banii publici

Curtea de Conturi precizează faptul că în ultimii cinci ani de zile, bugetul de stat a fost păgubit cu aproximativ un miliard de euro.

jaf bani publiciJaf de un miliard de euro din banii publici, făcut de angajații din instituțiile statului.

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, joi, la comisiile parlamentare de buget-finanţe, că prejudiciul total la autorităţile centrale şi locale în perioada 2008-2012 se ridică la peste 900 milioane de euro.

Nicolae Văcăroriu a precizat că doar în 2011 au fost trimise la parchet 61 de „dosare destul de grele”.

Legat de prejudicii, sunt două paliere: unul legat de constatări directe. unde noi recuperăm o parte din prejudicii în timpul controlului. Pentru celelalte, Curtea de Conturi dă decizii conform legii. Nerespectarea deciziei Curţii de Conturi înseamnă închisoare de la şase luni la trei ani. Avem multă bătaie de cap, peste 2.000-3.000 de procese în fiecare moment. Al doilea palier sunt constatări în care sunt elemente de natură penală. În 2011 s-au trimis la parchet 61 de dosare destul de grele. Prejudiciul în acest dosar, vă dau o cifră globală pe toată perioada 2008-2012, de când sunt la Curte, aceste dosare la Parchet au prejudiciul total de peste 900 de milioane de euro. Sunt în diferite stadii de soluţionare ”, a spus Văcăroiu.

Cele mai mari tunuri au fost date de primării și consilii județene, prin licitații cu dedicație și achiziția de bunuri și servicii la suprapreț.

Recuperarea prejudiciului constatat de inspectorii Curții de Conturi, depinde acum de instanțele de judecată din România.