Breaking news

Statul român, dat în judecată de compania OMV

Compania austriacă OMV a acționat în instanță statul român pentru pentru neplata unor obligaţii de mediu asumate prin contractul de privatizare al Petrom din 2004.

Procesul a fost intentat de compania OMV, la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Austriecii cer României, despăgubiri de 20 de milioane de euro.

Demersul OMV a început în decembrie 2011 când compania a depus o cere de arbitraj la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

Sumele cerute la tribunal de austrieci reprezintă contravaloarea unor lucrări de mediu la rafinăria Petrobrazi şi combinatul chimic Doljchim efectuate pe banii companiei, şi care ar fi trebuit fi decontate de stat potrivit contractului de privatizare a Petrom. Statul nu a recunoscut însă că trebuie să facă aceste plăţi.

În cauza aflată pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, România este reprezentată de Ministerul Mediului şi Pădurilor care a desemnat deja pe Profesorul Xavier Boubcoza drept co-arbitru care să reprezinte interesele părţii române. Ceilalţi doi arbitri sunt Ibrahim Fadlallah desemnat de OMV şi Francisco Ramos Mendez, neutru, desemnat de Curtea de Arbitraj.

Toţi cei trei arbitri vor trebui plătiţi de statul român, onorariul lor fiind de circa 20.000 de euro, plătibili până la sfârşitul acestei luni.