Breaking news

Statul la birou versus munca în construcții: Care sunt afecțiunile cu care se confruntă angajații din aceste domenii?

Una dintre cele mai mari dileme atunci când vine vorba de alegerea unei meserii constă în confortul la care suntem dispuși să renunțăm. Altfel spus, alegem un loc de muncă sedentar, dar comod, sau preferăm unul solicitant din punct de vedere fizic?

La o primă privire, cele două nu au niciun punct în comun, dar dacă le analizăm atent nu putem omite faptul că ambele pot genera numeroase probleme de sănătate pe termen lung, dacă nu sunt gestionate atent.

Astfel, indiferent dacă lucrezi din fața unui calculator, la birou, sau în construcții trebuie să știi riscurile la care te supui. Evident, riscurile de sănătate asociate cu munca în construcții sunt evidente și imediate – căzăturile de la înălțime sau accidentele cauzate de echipamentele grele – dar asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm pe cele ale muncii de birou (probleme de vedere, afecțiuni cardiace stresul cronic, anxietatea și sedentarismul).

Munca de la birou

Cea mai evidentă problemă cu care se confruntă angajații care lucrează la birou este postura necorespunzătoare. Pe termen lung, aceasta cauzează dureri cronice de spate, gât și umeri, afectând calitatea vieții angajatului. Recomandarea specialiștilor este ca angajații să poarte corsete lombare de calitate pentru a atenua durerile și disconfortul, iar biroul și scaunul să respecte principiile ergonomice. 

Statul îndelungat în fața ecranul cauzează uscăciunea și alte probleme ale ochilor. De aceea, medicii recomandă ca angajații să respecte regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute să privească la 20 de metri distanță pentru 20 de secunde.

Un alt aspect negativ al muncii de birou este sedentarismul. Statul prelungit la birou nu afectează doar coloana vertebrală, ci are repercusiuni asupra sănătății generale. Studiile au demonstrat că sedentarismul crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate. În plus, lipsa mișcării contribuie la atrofierea mușchilor și la slăbirea sistemului imunitar.

Stresul și presiunea termenelor limită, împreună cu sedentarismul, declanșează, nu de puține ori, anxietate și depresie. Deoarece angajații de birou își petrec mult timp în interior, lipsa luminii naturale și a activității fizice afectează nivelurile de serotonină și vitamina D, importante pentru reglarea dispoziției.

Munca în construcții, riscuri fizice evidente

Munca în construcții necesită eforturi fizice considerabile și expune lucrătorii la leziuni musculare și osoase. Riscul de fracturi, entorse și luxații este semnificativ mai mare în acest domeniu. Din acest motiv este vital ca angajații să folosească echipament de protecție, să urmeze toate regulile de siguranță și chiar să poarte orteze pentru genunchi pentru a reduce presiunea asupra acestora.

Pentru că angajații din construcții sunt expuși la praf, substanțe chimice și alte materiale toxice, în timp le poate fi afectată sănătatea respiratorie. De aceea, angajatorii trebuie să le ofere măști de protecție adecvate.

Pe lângă problemele musculo-scheletice și respiratorii, munca în construcții reprezintă un risc uriaș de accidente – căzături de la înălțime, accidente cauzate de diverse utilaje sau de contactul cu materiale periculoase.

Nivelurile ridicate de zgomot de pe șantierele de construcții nu sunt doar o sursă de disconfort, ci și o cauză majoră a pierderii auzului. În absența căștilor anti-zgomot, angajații se pot confrunta cu probleme cronice, inclusiv pierderea auzului.

Orele lungi de muncă și condițiile dificile conduc angajații la epuizare fizică și stres, elemente ce poate agrava afecțiunile existente și crește riscul de accidente. În egală măsură, stresul și epuizarea  își arată efectele negative și asupra sănătății mintale a lucrătorilor.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/two-colleagues-factory_4410938.htm#query=worker&position=14&from_view=search&track=sph