Breaking news

Statul apelează la medicii pensionari ca să suplinească deficitul de cadre medicale

Din cauza plecărilor masive din ultimii ani a medicilor români, în alte țări, Colegiul Medicilor a decis să prelungească perioada de activitate pentru medicii pensionari, acoperind în acest fel deficitul de personal.

mediciColegiul Medicilor din România a luat această decizie pentru ca activitatea în multe spitale din țară să nu fie oprită din cauza pensionărilor și a lipsei de medici.

Colegiul Medicilor din România, ținând cont de situația existentă în sistemul de sănătate, a reglementat situația medicilor care au împlinit vârsta de pensionare, permițându-le să își continue activitatea în sectorul public în condițiile legii, dar, în același timp, încurajează activitatea medicilor tineri și crearea de oportunități și posturi pentru aceștia pentru a diminua numărul celor care pleacă să lucreze în străinătate. Reglementarea prelungirii activității medicilor peste vârsta legală de pensionare s-a făcut prin Decizia Consiliului National a Colegiului Medicilor din România nr. 4/2008, actualizată prin Decizia nr. 1/2014. Din acest motiv, prin decizia menționată în unitățile sanitare publice, inclusiv în cadrul liniilor de gardă, continuarea activității peste vârsta legală de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai în situații excepționale, respectiv deficit de personal medical sau în zone defavorizate și doar pe perioada în care postul urmează să fie scos la concurs”, se arată în comunicatul de presă al Colegiului Medicilor, remis excluisvNEWS.ro.

Medicii își pot continua activitatea medicală peste vârsta de pensionare în unități sanitare private.

Dacă postul nu se ocupă în urma scoaterii la concurs, avizăm prelungirea activității pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situații în țară, în care s-ar închide secții, dacă nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Județean Tulcea. Dar, acolo unde se pot înscrie medici tineri la concurs, nu încurajăm prelungirea la nesfârșit a activității medicilor pensionari”, a declarat prof. Dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Continuarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România.

>