Breaking news

Stare de urgență în Serbia, Bosnia și Herțegovina din cauza ploilor abundente

Autoritățile de la Belgrad au decretat  stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Serbia, din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele 48 de ore. Pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei că, pe fondul inundaţiilor produse în ultimele zile, autorităţile centrale şi locale au declarat, la data de 15 mai 2014, stare de dezastru natural.

inundatii germaniaPloile fac ravagii nu doar în România, ci și în Serbia, Bosnia și Herțegovina. În cursul zilei de 15 mai 2014, regiunile Srem și Belgrad precum și vestul Serbiei, se află sub cod roșu de precipitații, în vreme ce regiunile Backa, Banat, Sumadija, Pomoravlje, sud-estul și sud-vestul Serbiei, se află sub cod portocaliu de ploi. De asemenea, zonele Backa, Banat, Srem, Belgrad și sud-vestul Serbiei se află sub cod galben de vânt.

În unele regiuni, cantitățile de apă au depășit 120 litri/mp, zonele cele mai afectate fiind Kolubara,  Macvanski, Valjevo, Sabac, Cacak, Uzice, Lucan, Mionica, Loznica, Zajecar, Osecina, Koceljevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Gornij Milanovac, Mali Zvornik, Pozega, Vladimirci si Kosjeric.

De asemenea, ca urmare a alunecărilor de teren a fost oprit traficul feroviar pe ruta Belgrad-Nis, traficul rutier și feroviar pe porțiunea de drum Belgrad-Bar și traficul rutier pe Ibarska Magistrala.

În regiunile muntoase din Serbia (Kopaonik), din cauza căderilor de zăpadă, majoritatea drumurilor au fost închise circulației rutiere, stratul de zăpadă ajungând la circa 48 cm.

De asemenea, condițiile meteorologice neprielnice au determinat autoritățile locale să dispună suspendarea cursurilor școlilor generale și a liceelor din Belgrad în perioada 15-16 mai 2014.

Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc/tranzitează teritoriul Serbiei să evite în zilele următoare deplasările ce nu sunt necesare și să se informeze în prealabil asupra stării drumurilor și a condițiilor meteorologice.

Situația este mult mai gravă în Bosnia şi Herţegovina unde, autorităţile centrale şi locale au declarat, la data de 15 mai 2014, stare de dezastru natural.

Principalele regiuni afectate sunt Cantonul Tuzla, Zenica-Doboj (Zenica, Maglaj, Zavidovici, Kakanj, Tesanj, Visoko), Sarajevo, Districtul Brcko şi localităţile din R. Srpska Sekovici, Bijelina, Bratunac şi Zvornik (în imediata apropiere a râului Drina, aflat la graniţa cu Serbia).

Cotele principalelor râuri din Bosnia şi Herţegovina au fost depăşite de câteva ori faţă de regimul normal: în situaţie critică se află Miljacka (traversează prin Sarajevo), Bosna, Drina, Jala, Spreca. La peste 1000 de metri altitudine se înregistrează ninsori abundente.

Mai multe drumuri naţionale şi europene sunt blocate, din cauza alunecărilor de terne sau inundaţiilor, de exemplu: M-17 între Zenica şi Doboj, M-5 între Zenica şi Vitez/Travnik, M-18 în zona Tuzla.

Începând cu data de 15 mai 2014 se aşteaptă precipitaţii între 30 şi 60 litri pe metrul pătrat, iar în următoarele 3 zile ploile vor continua. Regiunile Sarajevo, Banja Luka, Tuzla şi Prijedor sunt sub cod portocaliu de ploi.