Breaking news

Stare de urgență în Nepal după noul cutremur produs duminică. Numărul morților a ajuns la 2450

Autoritățile din Nepal  au decretat  stare de urgență ca urmare seismelor succesive de 7,9 si 7,2 grade pe scara Richter, ce au produs moartea a peste 2450 de persoane și rănirea a peste 6000.

cutremur nepalMinisterul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal şi în regiunile învecinate din India.

Nepal este declarată stare de urgență, urmare seismelor succesive de 7,9 si 7,2 grade pe scara Richter, înregistrate la 25 si 26 aprilie 2015. Sunt afectate, în special, capitala Kathmandu şi orașul Phokara, unde se înregistrează numeroase victime şi importante pagube materiale, iar în zonele montane există pericolul unor avalanșe şi alunecări de teren. În localitățile menționate, este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicații, precum şi rețeaua de Internet.

Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

„Bilanțul victimelor se ridică deocamdată la 2.450 de persoane. Circa 6.000 de oameni au fost răniți în timpul cutremurului”, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne nepalez, Laxmi Dhakal.

Majoritatea deceselor au fost provocate de prăbușirea acoperișurilor sau a pereților.

Uniunea Europeană oferă Nepalului 3 milioane de euro sub formă de ajutoare de urgență ca urmare a cutremurului devastator de sâmbătă în care și-au pierdut viața 2.450 de oameni.

Reuters informează că în Nepal se găsesc aproximativ 300.000 de turiști străini, dintre care câteva sute pe Everest.

Aceștia se pregăteau pentru a urca pe cel mai înalt vârf muntos din lume, luna mai fiind perioada cea mai indicată în acest sens din punct de vedere meteorologic.