Breaking news

Stan Mustaţă, în fața judecătorului: Am fost arestat din cauza dosarului Telepatia

loading...

Judecătorul Stan Mustaţă, judecat în stare de arest pentru fapte de corupţie, a declarat, luni în fața judecătorului că a fost arestat din cauza dosarului Telepatia și că este „băutor de vin” şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat „pericolul” şi nu ar mai fi ajuns în instanță ca și acuzat.

judecator stan mustataStan Mustaţă a susţinut în fața compeltului de judecată faptul că dosarul său a fost „fabricat artificial” pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

„A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui„, a spus Mustaţă.

Judecătorul suspendat a explicat în faţa instanţei că se întâmpla să discute cu Ion Boraciu despre dosare într-un grup sanitar sau pe scări, după ce beau împreună vin adus de complicele magistratului.

Stan Mustaţă a precizat faptul că Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta să îi vadă consumând alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau.

„Eu sunt băutor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleagă limbile, încălzeşte inimile. (…) Când mergeam să consumăm vin, la grupul sanitar se mai înfiripau discuţii. (…) Seriozitatea dispărea la întâlnirile cu Boraciu. Intram într-o lume fantastică. (…) Cu două săptămâni înainte de Paşte, după ce am băut nişte pahare de vin, Boraciu mi-a zis să soluţionez dosarul ICA, altfel sunt arestat şi lăsat fără pensie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă nu aş fi băut, aş fi conştientizat pericolul. Am crezut că era o farsă de-ale lui Boraciu. Dacă nu ar fi fost efectul vinului, nu aş fi fost astăzi aici„, a povestit judecătorul Stan Mustață.

Judecătorul a mai declarat în instanță că întregul său proces nu a pornit defapt de la acuzaţiile de corupţie, ci de la faptul că a fost judecător în cel mai grav dosar politic al ultimilor 25 de ani.

„Apărarea mea este dosarul Voiculescu, că de acolo a plecat arestarea mea. Înainte de Paşte, după mai multe pahare, mi-a spus Boraciu, grăbeşte-te să îl soluţionezi pe Voiculescu, pentru că altfel vei fi arestat, condamnat şi pierzi şi pensia. Adică, exact ce mi s-a întâmplat. Şi m-a întrebat: cine eşti în realitate, de nu pot ăştia să te facă? Dacă nu eram băut, atunci poate mi-aş fi dat seama de pericol. În dosarul Voiculescu am dat termene scurte, deci nu am încercat tergiversarea
„, a spus Stan Mustaţă în faţa instanţei.

Apărătorii lui Stan Mustaţă au susţinut că asupra magistratul a fost atras într-o capcană și că s-au făcut presiuni, pentru se pronunţa cât mai repede în dosarul ICA.

Stan Mustaţă a fost atras fără să ştie într-o casă monitorizată audio-video în fiecare încăpere, chiar şi în baie, unde i s-au pus mai multe întrebări legate de dosarul Telepatia.

În cadrul discuției purtate în casa monitorizată video, magistratul a spus că are o părere proastă despre dosar şi că nu ar exista nicio probă.

Mustaţă susţine că procurorii DNA au prezentat trunchiat conversaţii pe care acesta le-a avut într-un mediu privat, ca să pară că încearcă să influenţeze parcursul dosarului Telepatia.

„(…) Există o replică a lui Boraciu, la pagina 23, <o să o ducă până în decembrie, încolo>, ăsta e singurul indiciu pentru DNA. Nu s-au pretins bani, nu s-a interacţionat cu oamenii aceia, nu s-au promis soluţii, nu s-au pronunţat hotărâri trucate”, a mai spus Stan Mustaţă.

Judecătorul Stan Mustaţă a fost săltat de procurorii DNA, chiar înainte să intre în sala de judecată în dosarul Telepatia. Judecătorul urma să decidă dacă acceptă sau nu cererile formulate de avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ. Noul complet de judecată desemnat să dea un verdict în dosarul ICA, a respins pe bandă rulantă toate solicitările apărării.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv, începând din 30 aprilie.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai 2014, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă până la finalizarea procesului.

loading...