Breaking news

Stadionul Ion Oblemenco din Craiova va fi DEMOLAT

Guvernul României a aprobat, luni, desființarea stadionului ‘Ion Oblemenco’ din Craiova și construirea în locul acestuia a unui complex sportiv care include și un stadion de fotbal la standarde UEFA, cu 30.000 de locuri.

ion oblemenco - stadion demolatGuvernul Ponta dă undă verde demolării Stadionului Ion Oblemenco din Craiova. Peste 17 luni, în locul acestuia va apărea Complexul Sportiv Craiova, care va include două stadioane.

Unul cu destinația principală de stadion de atletism, cu o capacitate de peste 5.000 de locuri, din fonduri exclusiv de la bugetul local al Municipiului Craiova, și un al doilea stadion, cu o capacitate de 30.000 de locuri, cu destinația de stadion de fotbal și rugby, construit de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții, cu o cofinanțare din bugetul local al Municipiului Craiova de 10% din valoarea investiției.

Stadionul va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, dintre care 624 pentru presă și 222 pentru persoane cu dizabilităţi. Suprafaţa terenului este de 76.971 mp, iar suprafaţa construită – de 21.727 mp.

Construcția, cu o înălțime de până la 60 de metri, va avea 5 niveluri (parter și 4 etaje). Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenare subterană vacuum, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby.

Stadionul va avea, de asemenea, patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte 6 metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală.

Complexul sportiv cuprinde în incinta sa și amenajări exterioare: platforme de acces pietonal și zone verzi, căi de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, parcări pentru public (1123 locuri pentru autoturisme şi 74 de autocare/ maşini de intervenţie), presă și pentru forțele de intervenție și salvare, inclusiv helipad pentru aterizarea elicopterelor.

Gradenele sunt prefabricate din beton armat şi sunt concepute în aşa fel încât din orice colţ al stadionului să existe vizibilitate perfectă a terenului de joc. Sub gradene sunt prevăzute spaţii pentru sportivi, grupuri sanitare, puncte de prim-ajutor, spaţii pentru presă, zonă de cazare sportivă cu 40 de camere şi facilităţi pentru recuperarea sportivilor, spaţii pentru evenimente, spaţii pentru bază şi administraţie. În afară de parcările din complex, alte 2.000 de locuri pentru autoturisme şi 80 pentru autocare vor fi puse la dispoziţie de primărie pe o rază de 2 kilometri distanţă.

Noul stadion de fotbal din Craiova va costa 55 milioane euro, durata estimată a contractului fiind de 17 luni.

Proiectul este finanțat în proporție de 90% de MDRAP, prin Compania Națională de Investiții (CNI), și în proporție de 10% de Primăria Municipiului Craiova.

>