Breaking news

Spitalele din România vor fi sancţionate dacă își pun pacienții să își cumpere medicamentele

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi a anunțat luni că spitalele care vor trimite bolnavii să-şi cumpere medicamente, vor fi sancționate.

medicamente compensate romaniaCNAS va aplica amenzi spitalelor care își vor pune pacienții să cumpere medicamentele şi totodată vor solicita caselor de asigurări de sănătate decontarea tratamentelor.

Românii îşi vând şi casele pentru a se trata în străinătate. În 2014 vom fi mult mai stricţi în ceea ce priveşte achiziţia de medicamente şi materiale sanitare şi vom institui sancţiuni pentru cei care trimit pacienţii să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare, deşi aceste produse sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate. Dar, mai întâi, voi avea o discuţie cu managerii spitalelor”, a spus Cristian Buşoi.

Preşedintele CNAS a precizat că vor fi exceptate de la sancţiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei să fie trimişi pacienţii să-şi cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare.

Ştim că există cazuri accidentale, dar şi unele spitale unde acest fapt constituie regulă, pentru anumite secţii, pentru anumite servicii. Atenţionăm că, pentru 2014, unul din obiectivele majore este acela ca niciun asigurat, din contribuţia căruia funcţionăm şi noi, să nu fie pus să procure medicamente”, a adăugat Buşoi.

Cele mai mari cheltuieli în cazul unui spital sunt cele de personal. Șeful CNAS spune că:  Managerii spitalelor trebuie să oprească angajările nejustificate, să renunţe la achiziţiile nepotrivite. Există spitale, în general în ţară, unde cheltuielile de personal sunt de 85-90, chiar 95% din buget.

În plus, Buşoi a mai precizat luni că, în cazul în care sunt puşi să plătească analizele, pacienţii nu trebuie să mai lase biletul de trimitere la medic, aceasta fiind o ilegalitate pentru care din 2014 doctorii vor fi aspru sancţionaţi.