Breaking news

Spitalele colcăie de gândaci întrucât contractele de dezinsecție NU sunt atribuite pe criterii de profesionalism

loading...

Spitalele de stat din România sunt invadate de gândaci. Insectele mișună nestingherite prin saloane, pe pacienți și pe mâncarea acestora.

gandaci spitaleGândacii care mișună prin saloanele pline cu bolnavi, au devenit un lucru obișnuit în România. Și asta pentru că managerii de spitale încheie contractele de dezinsecție cu firme îndoielnice iar criteriile luate în calcul nu sunt nicidecum cele profesionale.

Cel mai recent scandal legat de prezența gândacilor în saloane este de la Spitalul Judeţean din Constanţa, unde gândacii mişună printre pacienţi! Rudele unui pacient care au filmat, cu camera ascunsă, ce se întâmplă în spital. În loc să ăși recunoască vina și încompetența, conducerea unităţii sanitare susţine că imaginile probabil au fost filmate în altă parte și că spitalul este curat ca lacrima.

Probleme cu gândacii se întâlnesc în mai toate spitalele județene și orășenești din România. Gabriel Muntean, director al Companiei DDD, specializată în dezinfecție, dezinsecție și deratizare a declarat pentru exclusivNEWS.ro, că: Principalul motiv pentru care există problema gândacilor în spitalele românești, îl reprezintă criteriul de acordare a contractelor pentru firmele DDD.  Şi aici mă refer la faptul că nu se iau în considerare mai mulţi factori: profesionalismul, seriozitatea, eficientă, calitatea serviciilor, substanţele folosite, etc. Dacă s-ar încheia contracte cu firme specializate, autorizate de primăriile locale în prestarea acestor servicii, care să îşi facă treaba aşa cum trebuie, nu cred că ar mai există această problema sau, cel puţin, s-ar diminua cazurile de infestare masivă cu gândaci în unităţile medicale, iar intervenţiile ar fi prestate numai cu titlu preventiv şi nu curativ. 

Cât privește lipsa eficienței unei dezinsecții în spitale, care după ce este efectuată, gândacii sunt la fel de numeroși, Gabriel Munteanu spune că: Nu cred că se pune problema ineficienţei – poate doar în cazul în care se da “cu apă” şi nu cu substanţe speciale contra gândacilor. Dacă dezinsecţiile se fac aşa cum trebuie, respectându-se metodologiile specifice – pentru dezinsecţiile cu titlu curativfiind necesare 2 intervenţii, la interval de 18-21 zile între cele 2 prestaţii, iar pentru intervenţiile cu titlu preventiv lunar-, precum şi faptul că intervenţiile trebuie făcute peste tot ( saloane, bucătării, bloc operator, toalete, holuri), deoarece insectele au tendinţa de a migra din locurile în care s-a acţionat cu insecticid către cele în care nu s-au efectuat lucrările de dezinsecţie, atunci nu ar mai trebui să ne punem această problema.

Compania DDD a efectuat până acum dezinsecţii atât în spitale de stat precum Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, cât și în cele private: Clinică Medicover, Gral Medical, Policlinica CCBR, IHS, precum şi cu numeroase cabinete medicale individuale. pentru că angajații companiei aplică corect procedura de dezinsecție, în spitalele pe care le au în portofoliu, probelma gândacilor, nu există.

Igiena este principalul inamic al gândacilor. De aceea, menţinerea curăţeniei este obligatorie, mai ales că este vorba de unităţi spitaliceşti. Pentru combaterea gândacilor, Compania DDD foloseşte atât metode de “şoc” ( intervenţia cu atomizoare, nebulizatoare, foggere) , cât şi de prevenţie pe termen lung ( aplicarea de geluri, care au efect de mortalitate în “cascadă” a gândacilor, prin canibalizarea speciei ).

Gabriel Munteanu precizează faptul că: persoanele responsabile ar trebui să ştie că intervenţiile de dezinsecţie trebuie făcute cu titlu PREVENTIV şi nu CURATIV, deoarece este mai uşor să previi, decât să combaţi!

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>