Breaking news

Specialiștii Bio-Kult oferă răspuns la cele mai frecvente întrebări despre probiotice

Un termen este vehiculat tot mai mult în prezent: probiotice. Ce sunt? Ce rol au? Cum ajută? Ce efecte au asupra organismului? Cine le poate utiliza? Când trebuie folosite probioticele? Pentru răspunsuri la toate aceste întrebări am apelat la specialiștii Bio-Kult (www.bio-kult.ro), un nume cu renume în industria probioticelor din România.

bio-kultCe sunt probioticele și care este rolul lor?

Conform definiției date de Organizația Mondială a Sănătății, probioticele sunt „microorganisme vii care atunci când sunt ingerate în cantitate suficientă aduc efecte pozitive asupra sănătății”. În fapt, probioticele sunt bacterii.

Deși termenul de bacterii duce cu gândul la agenți patogeni, în fapt realitatea este alta. La nivelul tractului digestiv se regăsesc peste 1000 de tipuri de bacterii, unele benefice iar altele cu potențial dăunător. Probioticele reprezintă acele bacterii benefice, care au rolul de a regla echilibrul de la nivelul florei intestinale, de a ajuta la o asimilare eficientă a nutrienților și de a contracara acțiunea nocivă a bacteriilor dăunătoare.

Cum ajută probioticele și ce efecte au asupra organismului?

Reglarea echilibrului bacterian la nivelul florei intestinale prezintă o importanță deosebită pentru funcționarea optimă a întregului organism. Conform informațiilor prezentate și în cadrul site-ului bio-kult.ro, modalitățile prin care probioticele ajută întregul corp sunt multiple:

  • Probioticele contribuie la fortificarea sistemului imunitar. Studiile și cercetările au dovedit faptul că probioticele consumate regulat stimulează producția de limfocite, care au un rol important pentru întărirea sistemului imunitar.
  • Acțiune preventivă și de vindecare în cazul alergiilor. Probioticele au o influență benefică în cazul apariției alergiilor sau diverselor reacții cutanate.
  • Ajutor în prevenirea și combaterea obezității. Studii de amploare realizate la Universitatea Stanford în anul 2006 (conform bio-kult.ro) arată faptul că flora bacteriană intestinală diferă la persoanele obeze față de cazul celor cu o greutate normală. Devine astfel evident faptul că reglarea echilibrului bacterian la nivel intestinal cu ajutorul probioticelor poate fi o armă eficientă în lupta contra obezității.
  • Ajutor al sistemului nervos. Conform aceluiași site, consumul de probiotice stimulează producția de vitamina K, niacina, acid folic, biotina și vitamina B6 în organism. Toate acestea reprezintă precursori ai unei funcționări optime a sistemului nervos.
  • Probioticele ajută în cazul afecțiunilor sistemului digestiv. Cu toții știm cât de deranjante sunt crampele și durerile abdominale, diareea, constipația și alte afecțiuni digestive. Cu ajutorul probioticelor, acestea pot fi prevenite. Consumul de probiotice sub formă de suplimente sau din surse naturale repopulează microflora intestinală cu bacterii benefice, contracarând acțiunea celor nocive, care au cauzat inițial afecțiunile menționate.

Cine poate folosi probiotice?

Atunci când vine vorba de consumul suplimentelor ce conțin aceste bacterii benefice, se pare că nu există restricții. Probioticele pot fi folosite atât de adulți cât și de copii, persoane în vârstă, femei însărcinate sau care alăptează. De la o vârstă fragedă și până la maturitate, consumul de probiotice ajută la reglarea dezechilibrelor bacteriene de la nivelul tractului digestiv, pentru a promova o stare de sănătate optimă.

Când trebuie folosite probioticele?

Chiar dacă nu există restricții de vârstă în ceea ce privește utilizarea probioticelor, acestea trebuie administrate după ce a fost consultat și un medic specialist. Probioticele devin foarte utile pentru a preveni și chiar ameliora simptome și afecțiuni digestive, dar și în momentul în care flora intestinală a fost afectată de un tratament medicamentos cu antibiotice.

Femeile sunt încurajate să consume probiotice în timpul alăptării, întrucât prin laptele matern acestea vor fi transmise și nou-născutului, în vederea întăririi sistemului imunitar și refacerii dezechilibrelor din flora intestinală. La schimbările de sezon este de asemenea recomandat consumul de probiotice, în acele momente în care sistemul imunitar are nevoie de un ajutor.

Având în vedere toate beneficiile pe care le oferă, susținând sănătatea celor care le consumă, probioticele sunt mai mult decât indicate indiferent de grupa de vârstă sau starea de sănătate. Pentru a evita eventuale reacții cu alte tratamente, consultați un specialist înainte de a începe administrarea, iar pentru a găsi cele mai eficiente suplimente cu probiotice de pe piața românească, accesați www.bio-kult.ro – site-ul ai cărui reprezentanți ne-au oferit și răspunsurile la aceste întrebări.