Breaking news

USL spune că avizul CCR este pozitiv în privința suspendării lui Băsescu

Senatorul PSD, Dan Șova a declarat vineri că CCR a decis în sens pozitiv suspendarea lui Băsescu.

Dan Șova a spus că CCR a acceptat cererea USL privind suspendarea lui Traian Băsescu, constatând încălcări grave ale Constituției României.

Senatorul PSD a făcut referire la decizia CCR privind substituirea rolului de premier și la faptul că nu și-a exercitat în mod eficient rolul de mediator între instituțiile statului.

Avizul Curții Constituționale este unul pozitiv și Parlamentul va continua procedura de suspedare a lui Traian Băsescu. Acest aviz denotă că USL a avut dreptate în demararea acestui procedeu”, a spus Dan Șova.

Deputatul PNL Mihai Voicu, a spus că era de ajuns ca CCR să d ea dreptate USL într-un singur punct din cele șapte, pentru a se demonstra că Traian Băsescu a încălcat Constituția României.

La capitolul I din propunerea de suspendare, se susţine că „Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului și s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului.”

Decizie CCR: Faptul că Preşedintele României, prin comportamentul său politic, şia asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru. De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii şi opţiuni politice”, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora.

La capitolul VI din propunerea de suspendare, se susţine că „Președintele a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcția prezidențială și a abandonat rolul constituțional de mediator în stat și în societate.”

Decizie CCR: În legătură cu aceste susţineri, Curtea reţine că faptele concrete menţionate mai sus, imputate Preşedintelui, îmbracă forma unor conflicte cu ceilalţi participanţi la viaţa politică. Cât priveşte declaraţiile sus-menţionate ale domnului Traian Băsescu, Curtea reţine că acestea pot fi caracterizate ca opinii politice, pentru care Preşedintele României rămâne responsabil, din punct de vedere politic şi moral, în faţa electoratului şi a societăţii civile. Referitor la rolul Preşedintelui României, prevăzut de art.80 din Constituţie, Curtea constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.