Breaking news

Soluţii pentru înlocuirea dinţilor: implantul dentar, punţile şi protezele dentare

Datorită tehnicilor stomatologice evoluate, dar şi a unei game de aparate specifice adaptate nevoilor actuale, înlocuirea dinţilor lipsă pentru obţinerea unei danturi perfecte, este un serviciu ce capătă din ce în ce mai mult interes din partea pacienţilor.

cabinet-stomatologicImportant este ca fiecare pacient să fie informat de către medicul stomatolog asupra tuturor avantajelor şi dezavantajelor pe care le are un anume serviciu. Înlocuirea dinţilor se poate face şi prin proteză dentară şi punte dentară, însă depinde foarte mult de cazul fiecărui pacient în parte.

Implantul dentar este o intervenţie chirurgicală ce constă în inserarea în os a unui şurub din titan sau zirconiu ce ţine locul unei rădăcini dentare. Această intervenţie se face sub anestezie fără ca pacientul să simtă durere.

După inserarea şurubului dentar se trece la etapa de acoperire a acestuia fie cu ajutorul unei coroane dentare, fie a unei proteze. În concluzie un implant dentar este o rădăcină artificială ce este suportul pe care se va construi noul dinte.

Faţă de celelalte două metode de înlocuire a dinţilor lipsă, implantul dentar prezintă mai multe avantaje. Unul dintre acestea este de natură estetică. Dintele implantat va arată la fel ca şi cei naturali. Pe lângă acest aspect estetic, mai sunt câteva medicale. Unul dintre acestea este faptul că implantul dentar nu afectează dintîi învecinaţi, aşa cum se întâmplă la punţile dentare. De asemenea osul şi gingia nu-şi vor pierde din  consistentă, ceea ce va face ca după o perioadă mai lungă de timp după ce faceţi implantul să nu va treziţi cu spaţii între gingie şi dinte, lucru care poate provoca dureri.

Un alt aspect de care trebuie ţinut cont este că veţi putea zâmbi şi mânca cu mai multă încredere ca şi cum aţi avea dintîi naturali. La toate acestea se mai adaugă şi faptul că un implant dentar este mult mai rezistent decât punţile şi protezele dentare.

În cazul punţilor dentare, cel mai mare dezavantaj este faptul că dinţi învecinaţi trebuie modificaţi pentru a putea fi fixată lucrarea. Spre deosebire de proteză, punţile nu pot fi înlăturate din cavitatea bucală. În mod normal după ce s-a creat spaţiul necesar pentru implementarea punţii dentare, este recomandat să se poarte o punte dentară temporară care va avea rolul de a proteja dintîi şlefuiţi şi gingiile până la definitivarea lucrării. În lumea medicală se poate vorbi de două tipuri de punţi dentare: punţi dentare fixe şi punţi dentare cu extensie. Cele din urmă sunt folosite când există dinţi doar pe o parte a spaţiului deschis. De obicei se recomandă în cazul dinţilor frontali.

În cazul în care dintîi sunt foarte distruşi sau la o vârstă înaintată când nu mai avem suficienţi dinţi, se recomandă proteză dentară. Această constă într-o reconstituire a danturii iniţiale. Proteză poate fi totală sau parţială. După fixarea protezei, pacientul trebuie să o poarte o perioada de timp şi să revină la control că să se constate dacă lucrarea se potriveşte cavităţii orale şi are o bună funcţionalitate.

În prezent, toate clinicile stomatologice oferă pacienţilor toate cele trei variante de a înlocui dintîi lipsa. Important este că fiecare pacient să fie bine direcţionat, astfel încât să aleagă cea mai bună soluţie pentru refacerea dinţilor.