Breaking news

Solutii inovatoare pentru izolații temice: ce trebuie să stiți despre fibrele naturale

Într-o lume în continuă evoluție către practici mai responsabile din punct de vedere ecologic, sectorul construcțiilor a îmbrățișat cu entuziasm conceptul de sustenabilitate și durabilitate. Una dintre componentele-cheie ale acestei tranziții este reprezentată de izolațiile termice inovatoare, care nu doar că optimizează eficiența energetică a clădirilor, ci și respectă mediul înconjurător. În acest context, fibrele naturale au câștigat o atenție semnificativă, reprezentând o soluție inovatoare pentru izolații termice și izolații fonice sustenabile.
Sustenabilitatea și durabilitatea în construcții se referă la utilizarea materialelor și tehnicilor care au un impact redus asupra mediului și care isi pot menține performanțele în timp. Alegerea izolațiilor termice adecvate este crucială pentru obținerea unor clădiri cu consum redus de energie și cu amprenta redusă de carbon. Astăzi, proiectanții și constructorii își îndreaptă atenția către opțiuni inovatoare, care să echilibreze necesitatea de a menține confortul interior cu responsabilitatea față de planetă.

De ce să alegi soluții inovatoare pentru termoizolarea casei 

În contextul catastrofelor naturale și fenomenelor naturale extreme, datorate în mare parte și schimbărilor climatice, conștientizarea impactului nostru asupra mediului prin adoptarea soluțiilor inovatoare pentru izolații termice devine mai importantă ca niciodată. Sistemele convenționale de izolare termică, deși au fost eficiente în trecut, nu mai corespund tuturor nevoilor actuale de protectie climatică și durabilitate.

Prin implementarea unor soluții inovatoare în construcții referitoare la materialele de izolare termică, ne putem bucura de o serie de avantaje semnificative. Pe lângă reducerea consumului de energie a clădirilor și costuri mai mici de întreținere pe termen lung, beneficiem și de creșterea confortului interior, de izolare fonică si îmbunătățirea calității aerului ambiental: spunem adio mucegaiului și condensului. Acestea sunt beneficii palpabile, obtinute prin aplicarea soluțiilor inovatoare de termoizolare folosind izolatii termice naturale, din fibre naturale, si demonstrează angajamentul nostru față de mediul înconjurător pentru reducerea emisiilor de carbon. Totodată, preocupările pentru valorificarea fibrelor naturale pot stimula și dezvoltarea tehnologică, deschizând calea către construcții mai inteligente și mai sustenabile în viitor.

Ce sunt fibrele naturale si din ce provin

Fibrele naturale reprezintă un exemplu notabil de abordare sustenabilă în procesarea izolațiilor termice naturale utilizănd tehnologii de recilcare a materiilor prime regenerabile.

 Fibrele din lemn provin din aschii din lemn de conifere (brad si molid) netratate, care rezultă ca materiale reziduale în timpul procesului de tăiere a lemnului la gatere. Prin metode termo-mecanice așchiile sunt procesate într-o pulpă, care este amestecată cu apă și cu aditivi naturali. Materialul rezultat este pompat sub forma unui covor continuu din fibre. Urmează evacuarea a circa 50% din apă, după care fibrele rezultate își continuă dezumidificarea într-un uscător cu aer circulant.

Fibrele de cânepă și fibrele de iută sunt prelucrate din cele două plante de cultură, cânepa si iuta, care cresc repede, în culturi ecologice și cu consum redus de apă. Remarcabil este faptul că fibrele de iută destinate izolațiilor termice provin din valorificarea superioară a ambalajelor alimentare de tip saci în care s-au transportat inițial produse alimentare, precum boabele de cafea sau cacao.

Prin utilizarea izolațiilor termice naturale realizate din fibre de lemn, cânepă si iută, reducem dependența de resursele finite, dar contribuim și la regenerarea mediului înconjurător.

          De la fibre naturale la izolații naturale și clădiri NZEB

Trecerea de la fibre naturale la izolații termice naturale presupune tratarea și compactarea materiilor prime de tip fibre pentru a crea produse eficiente din punct de vedere al capacității de izolare.

Din fibre de lemn , producătorul german Gutex fabrică cele mai performante termoizolații naturale sub formă de plăci compacte de mare densitate, dar și ca saltele flexibile, prin două procese de prelucrarea aschiilor de lemn: umed și uscat. Prin procesul umed se produc plăci cu grosimi între 4 si 25 mm. Aditivii sunt: parafina, pentru hidrofobizarea plăcilor, adeziv alb pentru lipirea straturilor subțiri și latexul pentru a crește rezistența plăcilor.

 Prin procesul uscat, se obtin plăci cu grosimi între 20 si 240 mm. Aditivii utilizați în acest caz sunt: răsina poliuretanică drept agent de lipire și parafina pentru hidrofobizare.

  Din fibre de cânepă și iută sub brandul Thermo Hanf se fabrica izolatiile sub formă de saltelele flexibile cu cea mai mare capacitate de înmagazinare a căldurii.

Izolațiile din fibre naturale se utilizează cu succes în proiecte de anvelopare a clădirilor, deoarece sunt caracterizate de proprietăți izolatoare superioare, rezistență la foc și capacitatea de a regla nivelul de umiditate din interiorul clădirilor. Ele sunt destinate izolării termice a caselor de cărămidă, a caselor pe structură de lemn sau a caselor din lemn masiv.  În plus, izolațiile naturale contribuie la crearea unui mediu sănătos și confortabil, eliminând riscul emisiilor de substanțe toxice sau alergene.

În conformitate cu direcția actuală a construcțiilor eficiente din punct de vedere energetic și durabile, izolațiile naturale joacă un rol esențial în atingerea standardelor precum „Clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero” (NZEB), sau case pasive. Ele se integrează armonios în proiectele de construcții noi sau în renovările de clădiri existente, oferind beneficii pe termen lung și conformitate cu obiectivele de sustenabilitate.

Adu natura în casa ta prin fibre naturale procesate în izolatiile termice naturale și bucură-te de avantajele unei alegeri responsabile! Te susținem de aproape, de la un clic distanță: office.izolatiitermice@gmail.com- SIMAD 2016.